Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як саме вбиває куріння (список захворювань)

630_360_1527770529-6205

Не лише рак легень викликає куріння. Ширший список можливих захворювань тернополяни можуть переглянути на сторінці в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Його головний медик радить помістити у видне місце усім курцям, які не можуть кинути згубної звички.

 Куріння викликає:

- серцево-судинні хвороби - у 17-25% випадках серцево-судинні хвороби розвиваються саме через нього. Куріння підвищує ймовірність коронарної хвороби серця чи інсульту в 2-4 рази.

- Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) - куріння вважають головною причиною хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). У США вісім з десяти смертей через ХОЗЛ зумовлені курінням, в тому числі пасивним, а інші випадки - забрудненням довкілля.

- Рак прямої кишки - за інформацією Національний Інститут Раку куріння значно підвищує ризик виникнення раку товстої кишки та розповсюджених новоутворень. Доведено, що у курців майже у два рази частіше виникають поліпи товстої кишки.

- Катаракту та дегенерацію сітківки. Вони значно більше ризикують розвинути деменцію та хворобу Альцгеймера в літньому віці, ніж не-курці чи ті, що покинули куріння.

- Погіршення мікрофлори ротової порожнини, ушкодження і навіть втрата зубів та зупинка амілазу слини - ферменту, потрібного для перетравлення складних вуглеводів.

- Зниження імунітету.

- Ревматоїдний артрит.

- Ризик раку легень збільшується у 25 разів. Що старша людина і що більше вона курить, то більші шанси раку легень.

Це все стається через те, що цигарковий дим містить понад 4 тис. шкідливих компонентів, серед яких чадний газ, нікотин, смола, котінін, полоній, кадмій, поліциклічні ароматичні вуглеводи та інші сполуки, багато з яких є канцерогенами. Курці вдихають їх при затяжці й від диму цигарки, люди поруч - диму чужої цигарки та видиху курця, а також всі поглинають це шкірою.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео