На Тернопільщині не святі горшки ліплять: майстер-клас з гончарства на «КозаФесті»

На фестивалі «КозаФест» на Тернопільщині кожен міг спробувати свої сили у створені виробів з глини, які здавна використовували та створювали на Тернопільщині.

Секретами створення виробів з глини та їхнім особливим значенням поділився учень гончара Юрій Пайонк. На його думку, цим заняттям не може займатися кожен. Адже для цього потрібне не лише бажання, але й мати дар до гончарства. За словами пана Юрія, одним із важливих моментів у створені виробів, є обрання глини.

3
3

– Для того, аби створити гончарний виріб, для початку варто обрати глину, вона має бути особливою. Глина, яку ми використовуємо сьогодні, добута у селі Товсте на Тернопільщині. Важливо, щоб глина піддавалася випіканню, була пластичною. Перед тим, як ми почати робити з неї виріб, глину потрібно просіяти, – розповідає гончар Юрій Пайонк.

Вже опісля готову глину майстер переміщає на гончарний круг. Де вручну буде створювати виріб. Він ногами штовхає круг, який знаходиться знизу гончарного, а руками створює працює з матеріалом.

– Має важливе значення і випікання виробів. Це робиться не у сучасних печах, а у колишніх печах на дровах. Саме у такому режимі, як гончарі створювали свої вироби колись. Адже, коли ти користуєшся такою посудою, харчуєшся з неї, то у їжі зовсім інший смак, – каже Юрій Пайонк.

4
4

Фарбують вироби вже перед випіканням, використовуючи для цього фарби на природній основі, аби вона не шкодила організму. За словами гончара, глина має особливу енергетику, як людську, так і земну. Має лікувальні властивості і під час створення такої посуди майстер вкладає у неї особливі позитивні думки та енергетику.

Фото та відео Надії Німець

Вибір читачів за тиждень

Відео