Марічейка: мальовниче озеро з містичною історією (фото, відео)

b2929b5b39921ec819940ec446dc4b89

Я вже неодноразово писала про красу Українських Карпат, які має побачити кожен. Цього разу ми знову мандруємо в гори.

Озеро Марічейка знаходиться на Франківщині, а саме у Верховинському районі поблизу села Явірник. Це озеро - високогірне, оскільки височить над рівнем моря на 1510 метрів. До того ж, воно входить до Карпатського національного парку.

Зазначу, що зимою біля озера можна милуватися однією з найбільших гір України – Піп Іван (висота 2022 м).

Озеро славиться не лише природою, але й походженням. Воно - льодовикове, адже утворилося в заглибинах, які залишилися після відходу величезних льодових брил.

maricheika-2
maricheika-2

Тих, хто бачить озеро вперше, вражають його розміри - 88 метрів довжини та 45 - ширини. Попри це, його максимальна глибина не досягає й метра - всього 80 см. Однак ще у 1880 році глибина Марічейки перевищувала позначку в два метри. Це відомо з дописів Т. Вішньовського. Вчені ж думають, що падіння рівня води зумовлено руйнуванням морени.

Водні запаси Марічейка поповняє завдяки підземним потокам та атмосферним опадам. Тому, навіть при високій температурі влітку, озеро не пересихає.

Невеликим струмком Марічейка поєднується з річкою Погорілець.

873e2254f3
873e2254f3

Популярним озеро стало ще в минулому столітті. Саме тоді повз нього проклали туристичний маршрут Буркута - Піп Іван Чорногірський. Про це у своєму щоденнику в 1904 році детально написав відомий український математик Володимир Левицький.

З озером Марічейка пов'язно кілька легенд, проте найпопулярнішими є лише дві.

1527
1527

Перша гласить, що озеро утворилося на місці смерті дівчини Марічки, яка вродою заманила ворогів в ліс, аби вберегти своє село. За це її жорстоко вбили. Коли ж про трагедію дізнався її коханий, то з горя виплакав ціле озеро сліз. Місцеві жителі й досі стверджують, що чують поблизу водойми сміх дівчини та плач хлопця.

Друга легенда дещо відрізняється від першої. Тут водойма після смерті дівчини утворилася в результаті сильного землетрусу, який вбив ворогів безневинної, а тіла заховав у водних глибинах.

04792839
04792839

Сьогодні озеро Марічейка - чи не найпопулярніше місце серед карпатських туристів. Тут навіть облаштовано місця для посиденьок й відпочинку.

З Тернополя до карпатської перлини можна добратися так: спочатку до Коломиї (автобусом, поїздом або електричкою), звідти автобусом до Верховини з пересадкою в Косово. З Верховини до озера можна дістатися пішки, або скориставшись службою таксі.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео