Чи знають тернополяни усю правду про нітрати?

1

Слово нітрати знайоме ледь не кожному тернополянину і багато з них бояться цих речовин, адже думають, що вони - отрута.  

Проте, це не зовсім вірно, адже нітрати – це солі азотної кислоти, які ще називають селітрою. І вони містяться у різних рослинах, ґрунті та навіть у людському організмі.

У допустимих нормах нітрати не будуть шкідливими для здорової людини. Денна норма нітратів - це близько 222 мг на людину, вагою у 60 кг. Але якщо з продуктами чи водою вона буде вживати надто багато солей, вони почнуть концентруватися в організмі і вже тоді нестимуть шкоду для здоров’я.

Варто знати, що найбільша кількість цих речовин міститься у шпинаті, селері, листовій капусті та столовому буряку. Найменше - у цибулі, перці, баклажанах та зеленому горошку.

Якщо ви хочете убезпечити себе від нітратів, можете дотримуватися декількох правил.

По-перше, вживайте менше рослинних продуктів з першого врожаю, там вміст нітратів може бути вищим. По-друге, їжте ті частини овочів, де солей менше. Наприклад, відрізайте верхню та нижню частину коренеплодів столових буряків, «хвостики» огірків, редиски та знімайте з них шкірку, так само з кабачка. З капустини забирайте верхні листочки та не вживайте качан. Не їжте недостиглу м’якоть (біля шкірки) у кавунів. По-третє, варіть овочі, так вони позбудуться певної частини нітратів. Також не купуйте нітрат-тестери, бо вони вимірюють усі солі, які містяться у продукті, навіть ті, які є корисними.

Пам’ятайте, найкраще дізнатися вміст нітратів у лабораторних умовах.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео