Оксана Бучко

Все, що треба знати тернополянам про депозити у банку

a14bb72a0706f37ac58783df731f1411_1439377708_90

Вирішили не тримати кругленьку суму вдома, а довірити банківській установі і отримати відсотки, але не знаєте, як це зробити? Ми допоможемо розібратися зі складною термінологією фінансистів та зробити правильний крок, аби зберегти і примножити свої заощадження.

Договір банківського вкладу – це договір, згідно з яким одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором. Дане визначення  закріплене у ст. 1058 Цивільного кодексу України.

У разі підписання договору банківського вкладу, тобто визначення згоди щодо істотних умов, необхідною умовою чинності договору є внесення вкладником суми вкладу. Договір банківського вкладу є реальним і вважається укладеним з моменту прийняття банком від вкладника або третьої особи на користь вкладника грошової суми (вкладу).

 Договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є публічним договором.

Такий договір укладається в письмовій формі, яка вважається додержаною, якщо внесення грошової суми підтверджено договором банківського вкладу з видачею ощадної книжки або сертифіката чи іншого документа, що відповідає вимогам, встановленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності та звичаями ділового обороту.

У разі недодержання письмової форми договору банківського вкладу цей договір є недійсним.

Варто зазначити, що однією з особливостей укладення цього договору є потреба у відкритті банком іменного вкладного (депозитного) рахунка вкладнику, на який зараховуються кошти банківського вкладу.

Відповідно до ст. 1060 Цивільного кодексу України є вклад на вимогу і строковий вклад. За договором банківського вкладу на вимогу банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Не може бути в такому виді договору вкладу передбачена відмова від права на одержання вкладу на першу вимогу. А строковий договір передбачає, банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом після закінчення терміну, зазначеного в договорі. Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

Варто мати на увазі: якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу після закінчення терміну, встановленого договором банківського вкладу, або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин договір вважається продовженим на умовах вкладу на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Договором може бути передбачено внесення грошової суми на інших умовах її повернення.

Фізична або юридична особа може зробити вклад на користь третьої особи – ця особливість  укладення договору банківського вкладу передбачена ст. 1165 Цивільного кодексу України. Особа, яка уклала договір банківського вкладу на користь третьої особи, набуває права вкладника з моменту пред'явлення нею до банку першої вимоги, що випливає з прав вкладника, або вираження нею іншим способом наміру скористатися такими правами.

Банк виплачує вкладникові проценти на суму вкладу в розмірі, встановленому договором банківського вкладу.

Якщо договором не встановлений розмір відсотків, банк зобов'язаний виплачувати проценти у розмірі облікової ставки Національного банку України.

Банк має право змінити розмір відсотків, які виплачуються на вклади на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Також відповідно до ч. 3 статті 1061 Цивільного кодексу України встановлений договором розмір процентів на строковий вклад або на вклад, внесений на умовах його повернення у разі настання визначених договором обставин, не може бути односторонньо зменшений банком, якщо інше не встановлено законом.

Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку є неприпустимою.

Якщо ви потребуєте детальнішої інформації чи законодавчого роз’яснення з цього приводу, звертайтеся цілодобово на лінію безоплатної вторинної правової допомоги 0-800-213-103.

Інформацію надано Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проету «Я МАЮ ПРАВО»

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео