Олег Снітовський

Чотири області вчилися у Тернопільщини розвивати кооперацію в селах

07 (Copy)

Представники ОТГ Волинської, Івано-Франківської,  Рівненської та Чернівецької областей із навчальним візитом відвідали Тернопільщину, де вивчали досвід створення сільськогосподарських кооперативів як осередків добробуту сільських громад.

Подія відбулася за ініціативи Тернопільського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

– Завжди пропагуємо усе те корисне, що започатковують об’єднані територіальні громади. Для цього ефективно використовуємо тренінги, семінар, воркшопи і, звичайно, навчальні  поїздки до тих громад, які показують паростки новаторства. Нещодавно наші делегації побували у Чернівецькій області, а до нас приїжджали представники ОТГ Полтавщини, Чернігівщини, Хмельниччини. І от,  ще з чотирьох областей приїхали делегації, аби вивчити досвід розвитку кооперативів у нашому краї, – розповів директор Тернопільського ЦРМС Віктор Литвинчук.

11 (Copy)
11 (Copy)

Передусім, учасники навчальної поїздки у селі Городище Козівського району оглянули цех шокової заморозки ягід.

02 (Copy)
02 (Copy)

– Коли створювали ягідний кооператив, одразу ж запланували облаштувати холодильну камеру. Так і зробили, розташувавши її на оптимальній віддалі від тих кооперативів, які теж вирощують ягоди і можуть швидко доставити їх до нас на глибоку заморозку. Це дозволяє нам відправляти продукцію замовникам у залежності від ринкової кон’юктури, – проінформував голова правління кооперативного об’єднання «Файні ґазди» Тарас Андрійчук.

А ось голова кооперативу «Файна поляна» Василь Вега, де теж побували учасники навчальної поїздки, розповів, як кооператив, по- суті, врятував навколишні села від безробіття.

08 (Copy)
08 (Copy)

– Села занепадали, люди масової виїжджали за кордон. Наприклад,  з Августівки із 1000 жителів виїхало більше 300. З-за кордону ми привезли саджанці, потім міндобрива, необхідні засоби захисту рослин. Все це брали по оптових цінах, що здешевило продукцію, якої торік зібрали понад 50 т. Нині малину вирощуємо на площі понад 20 га, створення  кооперативу зменшило відтік молодих людей із села. Зараз тут працюють цілі родини. Об’єдналися з іншими кооперативами, що позитивно відбилося на економіці господарки, бо гуртом легше вирішувати те, що не можемо самі, – зазначив Василь Вега.

Цю тезу підтвердив і директор кооперативного об’єднання «Файні ґазди» Ігор Велиган.

– Наше об’єднання діє рік і починали з п’яти кооперативів. Нині тут – близько двох десятків кооперативів у восьми районах області. І це не тільки ягідні, в яких працює майже 100 осіб, але й і пасічні, молочні, різнопрофільні кооперативи. Разом закуповуємо посадкових матеріал, міндобрива, засоби захисту рослин, плануємо логістику, визначаємо споживачів, стратегію збуту, – розповів Ігор Велиган.

04 (Copy)
04 (Copy)

Представники ОТГ зацікавилися і роботою кооперативу «Кринички», де за спільні кошти селян та Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» придбали технологічну лінію з переробки брикетів, купили ґрунтообробну техніку, обладнання, яке здають в оренду кооперативами, що вирощують малину. Мають у «Криничках» і спеціальний верстат для виготовлення вощини з воску, екструдер для виробництва кормів. А це все – додаткові доходи для кооперативу.

03 (Copy)
03 (Copy)

Цього ж дня учасники поїздки поспілкувалися із Саранчуківським сільським головою Володимиром Петровським, який розповів, що в ОТГ новостворені кооперативи зараз працюють над розширенням малинових плантацій, поліпшенням матеріально-технічної бази, облаштуванням цехів з охолодження та заморозки ягід.

Головний підсумок навчальної поїздки керівників ОТГ чотирьох областей на Тернопільщину такий: громадська ініціатива за розвиток сільгоспкооперативів на Тернопіллі набирає обертів. А це означає і зайнятість населення, і більш високу ціну виробленої продукції, і доступ до державних та грантових програм кредитування і  підтримки всього кооперативного руху.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео