Орест Сарматський

У понад 3 рази зріс експорт української картоплі (Агро-новини)

1601 (Copy)

У сезоні 2017/18 рр. (червень-травень) експорт картоплі сягнув майже 22 тис. т, що в 3, 2 рази більше, ніж у попередньому сезоні. Тоді було експортовано 6,8 тис. т картоплі. 

Про це повідомили аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) у Facebook.

Нагадаємо, що виробництво переважної більшості агропродукції у сільськогосподарських підприємствах України у 2017 році було прибутковим.

У повідомленні зазначається, що експорт картоплі лишається незначним порівняно до загального виробництва, однак для професійних виробників, які націлені на розвиток цього бізнесу, експорт є важливою можливістю заробити більше.

За словами аналітиків, експорт картоплі й надалі зосереджений на країнах СНД: Білорусі, Молдові, Грузії, Азербайджані тощо.

– Перші тестові поставки картоплі до Катару та країн ЄС дають певну надію, однак свіжа картопля – це відносно дешевий продукт, тому транспортна складова в ціні є дуже значною. Саме тому для розвитку експорту картоплі потрібно розробляти можливості переробки продукції. Адже саме в картоплярстві переважна більшість продукції експортується саме у вигляді перероблених продуктів, таких, як заморожена картопля фрі, картопляні чіпси, крохмаль, картопляне борошно тощо, – йдеться в повідомленні.

Також повідомляється, що наступного сезону експорт картоплі може скоротитися. Адже професійні виробники картоплі в Україні масово скорочують площі або взагалі відмовляються від цього бізнесу. Основна причини відмови – невигідність експорту свіжої картоплі, а на внутрішньому ринку споживання цієї продукції знижується.

Частка молока для переробки від населення зменшилася вдвічі

1602 (Copy)
1602 (Copy)

За десять років українські переробники молока вдвічі зменшили частку сировини від населення. Про це повідомив аналітик молочного ринку Максим Фастєєв на своїй сторінці у мережі Facebook.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні продовжуватимуть приймати домашнє молоко 2-го ґатунку.

За його словами, зазвичай найвища частка молока від населення спостерігається в червні.

– В поточному році вона склала всього 37%, хоча очікувалося всі 40%. Для порівняння, у 2012 році цей показник знаходився на рівні 50% від загального обсягу сировини для переробки, – пише експерт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео