Тернополянам розповіли про важливе

Screenshot_4

У зв’язку із демографічними та соціальними змінами постійно зростає кількість людей, що мають хронічні важкі невиліковні хвороби і потребують паліативної допомоги,  головною метою якої є підтримка якості життя в фінальному періоді, максимальне полегшення фізичних та моральних страждань. Захист від болю хворих, яких неможливо вилікувати, є  частиною права пацієнта на кваліфіковану медичну допомогу, медичний догляд і гідну смерть, пише husn1.com.

Постійний сильний біль виникає при багатьох хірургічних, невролонічних патологіях, захворюваннях серцево-судинноїі системи, цукровому діабеті, туберкульозі, ВІЛ/СНІДі та практично при всіх злоякісних пухлинах в ІІІ і IV клінічних стадіях. Найчастіше больовий синдром є у пацієнтів з раком шлунку, легень, товстого кишківника, молочної залози, геніталій.

Кількість онкохворих у  Гусятинському районі має тенденцію до зростання і становила на 1 січня 2016 року –   1267 осіб, на 1січня 2017 року –  відповідно вже 1315, на 1 січня 2018 року –кількість зросла до 1360 осіб. За 2016 рік виявлено 208 нових онкохворих, за 2017 рік – 175, за сім місяців 2018 року – 99. Кількість пацієнтів із запущеними формами раку становила 28,8% у 2016 році, 22,8% у 2017 році і 24,2 % на 01.08.2018 року.

Згідно положень ВОЗ, хронічний больовий синдром можна і треба лікувати. Медикаменти вводять регулярно, по годинах, а не в міру потреби. Якщо ненаркотичний анальгетик у максимальній дозі не дає ефекту –  призначають наркотичний препарат. Як із суто клінічного погляду, так і з міркувань загальної гуманності, питання про небезпеку виникнення хворобливої залежності в цих умовах не мають сенсу, хоч тривалість лікування може бути від кількох тижнів до місяців.  Виходячи з можливостей сучасної  медицини, зокрема фармакотерапії високоефективними анальгетиками, біль може бути ліквідований у 80-90% випадків.

Знеболення, як складова паліативної допомоги пацієнтам з хронічним больовим синдромом, надається лікарями загальної практики сімейної медицини в амбулаторних умовах. Перебування таких хворих у хоспісах у зв’язку з місцевими традиціями є вкрай рідкісним.

Виписати рецепт на трамадол/кодеїн/бупренорфін/морфін та інші препарати нескладно. Медпрацівники Гусятинського центру первинної медико-санітарної допомоги оформляють рецептурні бланки форми 3 для отримання в аптечній мережі наркотичних засобів і психотропних речовин з листопада 2014 року. За цей час було використано 676 бланків, з них в 2014 році – 5, в 2015 році – 195, в 2016 році – 228, в 2017 році – 132, від початку 2018 року – 116.

Але отримати медикаменти за цими рецептами не так просто. На території Гусятинського району аптечних закладів, які відпускають наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, немає. Якщо купити препарати, виписані на рецептурному бланку форми 3, можна в аптеках інших районів, то отримати безкоштовно, як це передбачено законодавством при паліативному лікуванні – лише в одній аптеці м. Тернополя, з якою Гусятинський ЦПМСД має укладений договір, для чого комусь із родичів пацієнта потрібно витрати кошти на дорогу і дорогоцінний час, який можна би було провести з хворим, що помирає.

Для реалізації наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів аптечним закладом необхідна наявність відповідної матеріально-технічної бази, зокрема для ведення обліку та забезпечення схоронності наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів; нормативно-технічної документації; кваліфікованого персоналу. При наявності відповідних умов заклад подає пакет документів до органу ліцензування і отримує  ліцензію на здійснення діяльності, пов’язаної з обігом наркотиків, психотропних речовин та прекурсорів. Це потребує додаткових постійних матеріальних витрат, які, ймовірно, не покриватимуться прибутком від реалізації зазначених препаратів

Завдання медиків – уникати тортур над пацієнтом, надаючи йому можливість отримати адекватне знеболення в якомога простіший спосіб та максимально короткий час. Мешканці Гусятинщини – не повинні страждати,  через відсутність у районі аптеки, яка має можливість реалізувати наркотичні та психотропні препарати.

Звертаюся до районної влади , з проханням  створити необхідні умови для наявності в Гусятині аптеки, яка відпускатиме наркотичні та психотропні засоби. Для цього необхідно запросити керівників  лікувальних закладів району та власників аптек селища для обговорення зазначеної проблеми та з’ясування конкретних шляхів її якнайшвидшого вирішення.

О. Бобровська

Вибір читачів за тиждень

Відео