Василь Махно у Тернополі читав вірші та розповів про новий роман

«Дуже радий, що виступаю знову в «Козі». Тут, як і в будь-якому нью-йоркському барі, вільно. Але, крім того, багато знайомих і рідних облич», — каже Василь Махно на початку творчого вечора. Він розповідає про творчість, читає вірші нові та старі, модерує бесіду Юрій Матевощук.

Подорож материком (нагадаю, що тривалий час пан Василь мешкає у Нью-Йорку) літератор поєднав із рядом подій, в тім числі презентацією своєї перекладної книжки «Приватний коментар до історії».

DSC_5530
DSC_5530

— У ній зібрані передовсім верлібри. Назву їй дав однойменний вірш. Адже суть поезії в тому, що це завжди приватний коментар до чогось — ти про щось говориш: про щось важливе для тебе, суспільства, часу, історії…, — каже Василь Махно.

До Тернополя він привіз нові тексти, ще ніде не друковані. Розповів, що підготував книжку вибраних віршів за 25 років «Поет, океан і риба», яку видаватиме харківське видавництво «Фоліо».

— Я був у шуканні. Колись писав ускладнені вірші, тепер повернувся до простих речей, — мовить далі письменник.

DSC_5480
DSC_5480

Наразі Василь Махно працює над романом — дописує та редагує створене. Каже, назви поки нема. Але зав’язуватиметься він навколо місць, рідних Василеві Махну. А що поки роман недописаний, то, каже, не хотів би про нього багато говорити.

— Можу сказати про нього те, що він об’єднуватиме три часи: роки 1672, 1916 та 1945. Можливо, це буде епопея. Твір заповідається на велику за обсягом річ. У романі будуть Чортків, Бучач, Язлівець, Митниця, Єрусалим, Стамбул та багато різних локацій.  Промовлені речі будуть перетікати з одного в інший час, аби показати, як через невеликий простір, який називають Митницею, переходять часи, народи, етноси, події. Для цього тексту мені довелося два рази побувати в Стамбулі, відвідати Єрусалим, перечитати різні видання різними мовами. Я хотів зрозуміти спочатку для себе цю саламандрову землю, як назвав Поділля середньовічний мандрівник Евлія Челебі. Я не хотів писати історичну річ, але це буде текст, де історія відіграватиме значну роль. Вийде роман у «Видавництві старого Лева».

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео