Тамара Коблик

22 серпня в історії Тернопільщини

22

Цього дня народилися:

Гаєцький Андрій (1905, с. Озеряни, нині Борщівського району – 25. 01. 1993, м. Чикаґо, США) – правник, громадсько-політичний діяч. Автор спогадів, статей у періодиці.

гаєцький
гаєцький

Королюк Богдан (1938, с. Городок Заліщицького району – 22. 01. 2010, м. Тернопіль) – суддя, адвокат. Заслужений юрист України (2002).

 Лисак Володимир (1940, с. Королівка, нині Борщівського району) – господарник

лисак
лисак

Лотович Матвій (1903, хутір Гаї Ходорівські, нині належ. до села Байківці Тернопільського району –  09. 09. 1953) –  лікар, громадсько-політичний діяч. У 1944 співорганізатор медичної служби УПА, головний лікар її проводу, лікував родину Р. Шухевича та духовенство підпілля УГКЦ.

Пасяка Володимир (1984, м. Бережани) – вокаліст легендарного тернопільського гурту «Фудді-Дудді», засновник, організатор, арт-директор фестивалю «Файне місто».

пасяка
пасяка

Сагаль Йосип (1946, с. Козівка, нині Тернопільського району) – співак (тенор), педагог. Заслужений працівник культури України (1991). Із мистецькими колективами гастролював в Україні і за кордоном

сагаль
сагаль

Сорока Олександра (1978, м. Тернопіль) – спортсменка (дзюдо). Майстер спорту України, чемпіонка України.

Цей день в історії Тернопілля:

1568 р. – возний доповів в суд скаргу про завдані йому образи, а також поранення пану Казимиру Ледницькому і грабунок в нього меча урядником дружини Кременецького старости княгині Ганни Збаражської під час вимоги ними в її маєтку в селі Поворськ повернути дворову жінку, яку забрав той урядник.

1649 р. – об’єднане українсько-татарське військо з 30 червня до 22 серпня тримало облогу Збаразького замку, в якому перебував польський гарнізон під керівництвом Адама Фірлея та Яреми Вишневецького.

1914 р. – оголошення Канцелярії Тернопільського губернатора про загальну мобілізацію в Заліщицькому повіті.

1922 р. – американська газета «Свобода» повідомила, що до прикордонних станцій на Збручі - Волочиська, Гусятина, Сатанова та інших - прибула спеціальна радянська комісія. Оскільки торгівля з Польщею має відбуватися тільки за посередництва «Зовнішторгу», то всі товари, «перепачковані з Галичини і Волині», підлягають конфіскації. Отож комісія проводить ревізію у купців, конфіскує товар, вартість якого обчислюється «грубими мільйонами». У зв'язку з цим, писала газета, на Великій Україні деякі товари, головно мануфактура, підскочили на 100 та більше відсотків.

1926 р. – газета «Діло» писала: «Звільна і в Підгаєччині обновлюється громадське життя. Спроби обновлення руханково-пожарничих товариств “Січ” і “Сокіл” покищо не дали ніяких вислідів ізза різко негативного, хоч безправного становища властей, які навіть в тих спробах добачують “антипаньствові” наміри. Зате вдалося відновити рух читальняний, кружки У. П. Т., а в першій мірі зорганізовано кооперативний рух».

1942 р. – з приходом радянських військ у Довжанці Тернопільського району відновлено діяльність колгоспу ім. Хрущова, який згодом перейменували у колгосп ім. 40-річчя компартії України.

1944 р. – з Августівки Козівського району СБ ОУН /Б/ відрядила в ліс до УПА, хутір Залісся (нині село Козівського району) 50 чоловіків. Із них в боях із загонами НКВД загинули під Вулькою (нині с. Волиця Бережанського району) – Василь Адамик, Петро Дорош, Петро Мороз, Василь Петрица, Федір Прийма і Михайло Швайка.

1947 р.вояки УПА спалили колгоспні будинки в с. Довжанка Тернопільського району.

1951 р. – вбиті районні провідники УПА Микола Штoйкo «Бoryн», уродженець с. Іванкове Cкaлa-Пoдільскoгo paйoну Tepнoпільської  o6лaсті; Михайло Цeпій «Aндpeй», уродженець с. Bepбівкa Cкaлa-Пoдільскогo paйoну Tepнoпільcькoї oблacті.

1989 р. – виконавчий комітет Тернопільської обласної Ради народних депутатів вніс в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни:у Борщівському районі утворив Горошівську сільраду з центром в селі Горошова; уточнив найменування села Коралівка на Королівка і утворив у цьому селі Королівську сільраду; у Гусятинському районі утворив Сороківську сільраду з центром в селі Сорока; у Теребовлянському районі утворив Бронгалівську сільраду з центром в селі Бронгалівка і сільській Раді підпорядкував села Вага Надрічненської і Михайлівка Котузівської сільрад; взяв на облік село Пантелиха і підпорядкував його Соколівській сільській Раді.

1991 р. – Підгаєцька міська рада затвердила герб міста. На синьому полі розташована золота міська брама з двома вежами й відкритими воротами. Обидві вежі мають по одній бійниці й завершені трьома бланками (зубцями). В отворі воріт золота літера «П» над срібним півмісяцем ріжками вгору, нижче зображений золотий лапчастий чи козацький хрест (з розширеними рамками). Проекти запропонували Андрій Гречило та Іван Сварник.

1999 р. – в с. Бишки Козівського району відкрили музей національно-визвольної боротьби ОУН і УПА імені Якова Бусела – відомого політичного діяча, публіциста, члена Проводу ОУН, ідеологічного наставника УПА.

2010 р. – напередодні Дня Державного Прапору України та з нагоди відзначення Дня незалежності України, в Тернополі була проведена акція «Ровесник Незалежності». На цій акції було розгорнуто найдовший прапор України завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м. Цієї довжини вистачило, щоби оточити весь Тернопільський став. До акції було залучено 2010 учасників-ровесників Незалежності України. Рекорд було внесено до Книги рекордів України.

2015 р. – в Кременці перепоховали тіло загиблого в АТО місцевого мешканця, 29-річного добровольця Миколи Чорного. Зник разом із другом Андрієм Романенком у районі поблизу міста Дебальцеве 2014. Згодом з'явилася інформація про те , що він живий, але в полоні. Знайшли похованим (6 вересня) у Дніпропетровську за експертизою ДНК.

В Україні сьогодні немає державних чи професійних свят.

22 серпня відзначається день пам'яті апостола Матвія. У давнину говорили, що Матвій негоду підпускає. З 22 серпня осінній дощ літній перебиває. У цей час уже поспіває брусниця, сливи, з'являються осінні опеньки.

Іменини сьогодні святкують Олексій, Дмитро, Северин, Матвій, Ірина.

Вибір читачів за тиждень

Відео