Оксана Бучко

Які професії можуть стати найтрендовішими серед молодих тернополян

вибір-професії-для-кожної-молодої-людини

Попереду новий навчальний рік, а новоспечені одинадцятикласники вже роздумують, з якою професією пов’язати своє життя. Хтось визначається сам, комусь прийняти рішення допомагають батьки. Але часто можна перестаратися з таким бажанням допомогти. Щоб вчасно піймати себе на таких спробах, давайте з'ясуємо, що ж таке круто очима підлітків?

Отже, підказуємо. Проект «Освіта без кордонів» склав перелік трендових професій для майбутніх абітурієнтів.

1) Дистанційна, віддалена та проектна робота: маркетинг, SMM, тревел-журналістика, влогерство, копірайтинг.

Наприклад, копірайтинг можна вивчати у Вищій школі підприємництва та адміністрації в Любліні або університеті М. Коперника в Торуні чи Варшавському університеті соціальних і гуманітарних наук.

2) Інноваційні професії: попиту на детектива з розшуку даних, криптокоуча, персонального куратора спогадів і експерта з космотуризму ще доведеться почекати, а ось нанотехнології, біотехнології, machine learning і штучний інтелект – вже існуючі круті спеціальності в польських університетах.

Наприклад, університет Сівітас, що у Варшаві, пропонує спеціальність кібербезпеки та боротьби з кіберзлочинністю.

У Вроцлавському політехнічному університеті можна вивчати біороботику.

3) робота-розвага і ні краплі менше: розробка відеоігор, відеодизайн, анімація, мультиплікація, створення ігор, режисура і таке інше.

Цікаву спеціальность «Цифрове мистецтво» або «Digital art» ми знайшли у Європейському університеті ім Ю.Тішера у Кракові.

А анімацію 2D/3D в якості окремої спеціальності знайдете у польсько-японській комп`ютерній академії чи гуманітарно-економічній академії в Лодзі.

4) самозайнятість: юні стартапери в моді! Тому цілком ймовірно, що вашій дитині захочеться монетизувати власний талант і розпочати власну справу.

І це добре! В такому випадку на шляху до такої мети круто пасує опанування менеджменту, маркетингу, стратегічного планування, спеціальності, що розвивають soft skills (комунікація, ведення переговорів, тайм-менеджмент, вміння працювати з людьми).

Наприклад, у Вроцлавському університеті можна вивчати HR-менеджмент.

5) Технологічні професії, що дозволять позмагатися за місце у штаті компаній - світових гігантів: розробка, архітектура мобільних додатків, великі дані.

Європейський університет ім Ю.Тішера у Кракові готує фахівців з користувацького досвіду (user experience: відчуття, враження, емоції) використання мобільних додатків, гаджетів, платформ, сервісів.

6) Комунікація і вивчення людського мозку. Журналістика і соціальна комунікація. PR-менеджмент, тележурналістика, нейронауки. Сюди ж – робота з інформацією.

Наприклад, у Ягелонському університеті є спеціальність дослідника інформації.

А в університеті Марії Кюрі-Склодовської у Любліні знайдете нейропсихологію. Нейропсихологи задіяні у судових та слідчих установах, лабораторіях або різноманітних індустріях як консультанти при розробці продукції.

7) Бажання змінювати світ. Тут користуються популярністю STEM. STEM розшифровується як наука, технології, інженерія та математика. Ці спеціальності дозволяють створювати нові технології на стику різних дисциплін.

Наприклад, транспортна телематика, супутниковий моніторинг у Варшавській Політехніці.

Або інтелектуальні системи керування спорудами – інженерський напрямок навчанння у Лодзькій Політехніці.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео