Під наглядом поліції депутати у Зборові були спокійнішими

Сьогодні, 29 серпня, таки відбулась продовжена сесія, яка розпочалась тиждень тому. Нагадаємо, що провести пленарне засідання тоді не вдалось через бійку між депутатами, причиною якої стало питання ліквідації початкових сільських шкіл.

Про це можна прочитати ТУТ і ТУТ.

Слід зазначити, що цього разу сесія відбулась у великому залі приміщення адміністрації району. Все проходило під наглядом поліції. Після розгляду низки земельних питань, депутати повернулися до наболілого: проекту рішення про ліквідацію шкіл сіл Красне і Калинівка.

Слово брали обидві сторони конфлікту: депутат Ігор Добуш («Батьківщина»), який проти закриття шкіл, але не озвучує, звідки брати гроші на їх утримання, та керівництво освіти ОТГ –- Михайло Бігус.

– Були певні провокації, які не мали місця у сесійному залі. Але ми маємо вийти із цієї ситуації сильнішими і мудрішими. Підкреслюю, що всі живі і здорові, і це тішить. Як офіцер у відставці, хочу попросити вибачення у правоохоронних органів, з якими вів себе трохи некоректно. Після усіх подій, що трапились, були збори громадян у селі Калинівка, було запрошено керівництво і усіх бажаючих, журналістів, експертів. Але їх не було. Рішення громадян ми сьогодні вам надаємо, повторно звертаючись вплинути на ситуації і не закривати школи, – наголосив депутат Ігор Добуш у своєму виступі.

IMG_1695
IMG_1695

Керівництво знову звернуло увагу на брак коштів у бюджеті для утримання закладів. Держава фінансує лише зарплату вчителів. Закрити заклади із 9-річною системою громада не може через втрату роботи для великої кількості вчителів, яких не буде де працевлаштувати знову.

Натомість утримання усіх маленьких шкіл із 5-7 учнями провокує брак зарплатні на освіту і медицину ОТГ.

– Я з розумінням ставлюсь до вашої позиції, але у мене є позиція щодо усієї галузі. На минулій сесії від вас були пропозиції закрити якусь з 9-ти річних шкіл, але коли знайти роботу 4 вчителям даних сіл ми можемо, то знайти 10-15 місць для вчителів з 9-ти річних шкіл ми не зможемо. Тут, крім того, є організоване підвезення, – доповідає начальник управління Зборівської ОТГ  Михайло Бігус.

Голосуванням ліквідацію початкових шкіл сіл Калинівка і Красне не підтримали: «за» – 13, «проти» – 2, «утрималось» – 6. Решта народних обранців були відсутні або не голосували. А для прийняття рішення про закриття шкіл було необхідно  14 голосів.

Таким чином, 1 вересня у цих населених пунктах таки продзвенить перший дзвоник. Але чи з наступного року освіта ОТГ матиме заробітну плату – тепер не відомо. Сварок і відкритих конфліктів цього разу не було, тож є надія, що кулаками вирішували питання у Зборові вперше і востаннє.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео