Шкільні лінійки травмують психіку дітей – застерігає МОЗ

19df1d21f3fbe226f4503b8402521ac2599d4c7e4b69f599d8f27e5aa3

Поки тернопільські школярі тішаться тим, що канікули продовжилися на два дні, вчителів застерігають щодо лінійок. Про те, що такі заходить шкодять не лише фізичному, а й психічному здоров’ю дітей на своїй сторінці у «Фейсбук» написала виконуюча обов’язки Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

– Щороку читаємо новини про те, що діти втрачають свідомість на шкільних лінійках. Неважливо, чи проводяться вони на вулиці, чи у приміщенні. Адже натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров’я. Окрім фізичних негараздів від лінійок, вони також не на користь психічному здоров’ю. Скупчення незнайомців та ще й з не зовсім зрозумілою метою викликає у дітей стрес, особливо в наймолодших школяриків, – йдеться у повідомленні.

Тож МОЗ категорично не рекомендує піддавати дітей таким «тортурам». Пережиток радянського минулого Уляна Супрун пропонує замінити інтерактивними уроками, а також радить як чинити, якщо скасувати лінійки повністю неможливо.

– Гарним способом зменшення рівня стресу є попереднє знайомство дітлахів. Навіть якщо це вже не першачки, перед початком офіційного заходу варто зібратись разом, познайомитись з новачками, поділитись літніми враженнями, чи зробити завдання, яке зміцнює команду. Перед лінійкою добре дати дітям можливість порухатись та наговоритись. Також варто пояснити дітлахам навіщо потрібен подібний захід та яка роль їхнього класу в ньому, – радить Уляна Супрун. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео