На Тернопільщині розташувався рай для ландшафтних дизайнерів

zks-kolyndiany1-35

На базі Колиндянського лісництва державного підприємства «Чортківське лісове господарство», що на Тернопільщині, уже два роки діє Центр лісорозсадницької справи, який спеціалізується на вирощуванні різноманітних декоративних екзотів. 

Розпочинали розвиток центру з будівництва теплиці з автоматизованим поливом, відтак згодом було збудовано ще одну, де зосереджено садивний декоративний матеріал із закритою кореневою системою (у контейнерах – прим.), пише Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства.

img-3042-5d
img-3042-5d

– У першій теплиці закладають живці, а після того, як вони вкоренилися та зміцніли, їх висаджують в окремі контейнери та відправляють на дорощування в іншу теплицю, – розповідає лісничий Колиндянського лісництва Володимир Чегус. – Обидві теплиці обладнані автоматизованим поливом – крапельним зрошуванням і туманною установкою. Крім того, встановлено індикатор для подачі міндобрив і засобів захисту рослин.

Площа теплиці, де відбувається живцювання рослин, – 0,0025 гектарів, відтак це дозволяє закласти щонайменше 26 тисяч живців. Та й асортимент порід тут немалий – більше 80 видів.

p80604-134405-29
p80604-134405-29

Барбарис Тунберга, кипарисовик Лавсона, бересклет Форчуна, форзиція європейська, бирючина круглолиста – цей список дивує не лише екзотичними назвами, а й різнобарв’ям та різноманіттю форм та видів, адже тільки туй і ялівців тут нараховується більше двох видових десятків. Ялівець звичайний Блю Пойнт, козацький «Глаука», східний, повзучий «Холгер», середній Пфітцеріана Ауреа, горизонтальний Андорра Варієгата китайський: Стрікта, Блу Альпс, Монарх; лускатий Меєр, скельний Скайрокет і ін. А ще безліч видів туй західних: Європа Голд, золотисто-периста, лютеум жовта і ін.

img-3055-1a
img-3055-1a

zks-kolyndiany1-35
zks-kolyndiany1-35

p80604-131641-44
p80604-131641-44

Словом, мрія будь-якого найвибагливішого ландшафтного дизайнера, адже практично тут зосереджено рослини, які можуть ужитися навіть на дуже сонячному чи кам’янистому подвір’ї, а також на присадибній ділянці, яка позбавлена сонця і постійно перебуває в його затінку. Хоча й на цьому можна зекономити, адже купуючи декоративний саджанець, можна порадитися з працівниками лісництва щодо того, де його можна прилаштувати на новому місці та й те, що він у контейнері додатково дасть йому змогу звикнути до нових умов.

img-4835-8a
img-4835-8a

img-4843-e9
img-4843-e9

Разом із тим, тут вирощують не лише декоративний садивний матеріал, а й лісовий. Зокрема, навесні можна спостерігати дуже гарні сходи гібриду модрини (єврояпонської), насіння якої збирають з об’єкта лісонасіннєвої бази – атестованої клонової плантації цього ж лісництва, створеної у 2010 році. Загалом же в посівному відділенні вирощують 100 тисяч сіянців хвойних порід.

Тож робота тут кипить протягом цілого року. А ще лісівники заклали сад плодових дерев, площею 0, 8 гектара. Розпочали з п’яти найпопулярніших сортів яблунь та трьох видів слив. А поруч є невеличка пасіка, з якої щороку працівники лісництва збирають до тисячі кілограмів смачного меду.

img-4850-18
img-4850-18

Цьогоріч планують збудувати басейн для забору води для автоматизованого поливу, адже у спекотні дні коренева система може пошкоджуватися через різницю температури води. У басейні вода нагріватиметься до потрібної температури, а відтак подаватиметься системою у теплиці.

За два роки лісівники зробили тут громіздку роботу. Та не вважають, що робота на даному об’єкті є завершеною. Новий рік – це новий виклик, тож щороку придбавають щось нове, сучасніше, більш затребуване вимогою часу.

img-3101-d4
img-3101-d4

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео