У Тернополі показали «Коли падають дерева» (фото, відео)

Вчора, 12 вересня, відбувся допрем’єрний показ фільму «Коли падають дерева». Це перший повнометражний фільм авторки сценарію Марисі Нікітюк.

У 2018 році стрічку відібрали до конкурсної програми «Panorama Berlinale» 68-го Берлінського міжнародного кінофестивалю, де 20 лютого 2018 відбулася її світова прем'єра.

Авторка розповідає, що у фільм вкладені її особисті тривоги сучасного суспільства та світу.

– В маленьку Вітку – головну героїню, я вклала частинку свого дитинства. Чотири роки ми готували цей проект, шукали міжнародних та українських партнерів. Зйомки фільму тривали цілих 5 років. А перший варіант сценарію був написаний ще у 2013 році, – розповідає Марися Нікітюк.

DSC_2144 (Copy)
DSC_2144 (Copy)

Події фільму відбуваються в українській провінції, де розгортається історія 5-літньої бунтівної Вітки, її двоюрідної сестри-підлітка Лариси та її коханого молодого бандита Шрама. Після смерті батька перед Ларисою гостро постає питання подальшого її майбутнього. Лариса хоче творити свою долю власними руками, та за любов до бандита Шрама її осуджує родина. Бабуся, яка переживає лише за те, що скажуть люди, та змучена мати Лариси підштовхують її до стереотипного сценарію життя. Лариса і Шрам планують втекти разом подалі від бандитів, розрухи та родичів. Проте на життєвій лінії героїв постає багато перешкод.

Після показу фільму глядачі мали змогу поспілкуватися з авторкою сценарію, оскільки після перегляду в глядачів їх залишалося чимало питань. Не усі змогли «підхопити» ідею, закладену авторкою сценарію, проте вона і воліла продовження залишити за глядачем. Кожен сам для себе вирішував, якою ж могла бути кінцівка фільму.

DSC_2159 (Copy)
DSC_2159 (Copy)

Про те, як відбувався діалог між авторкою сценарію та глядачем дивіться у відео:

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео