У Почаєві з острахом чекають тривожного дзвону, з’ясували журналісти (фото, відео)

почаїв

Почаївську Свято-Успенську лавру, що на Тернопільщині, називають «форпостом руського мира» частіше, аніж Київську. З чим це пов’язано складно сказати. Найймовірніше саме патріотична Тернопільщина потребує більшого контролю…

Перестороги щодо Почаєва частково підтвердили журналісти «Радіо Свобода»,  котрі побували на Кременеччині, поспілкувалися із почаївчанами та дізналися настрої місцевих мешканців щодо Томосу для України, Київського та Московського патріархатів.

Дехто з почаївчан каже, що ходить у лавру до Бога, а слухати проповіді проросійських священиків їм неприємно. Інші переконують, що у випадку спроби відібрати лавру на користь Київського патріархату захищатимуть Московський.

Також журналісти «Радіо Свобода» розповіли, що під час їхнього перебування на території святині їх весь час супроводжувала охорона, якої останнім часом побільшало. Проте міський голова Почаєва Василь Бойко цієї інформації не підтвердив. Місцеві разом з тим розповіли, що міський голова самостійно у місті нічого не вирішує.

«Більшість почаївчан, які зустрілися кореспондентові Радіо Свобода, говорили, що без відома настоятеля лаври у місті нічого не вирішується. Хто господар у місті – міський голова чи настоятель Почаївської лаври? Мер Василь Бойко відповів, що настоятель – «господар у своєму монастирі» і допомагає місту, збудувавши спортивний майданчик і тренажерний зал, який, до слова, відвідують мешканці лаври» – йдеться у розповіді.

Факт, що архітектурний комплекс лаври в оренді Московського патріархату до 2052 року наразі залишається не змінним. Тим часом ситуація навколо святині напружена.

«Держава немає жодного впливу на зміну складу монахів у лаврі, й невідомо, чи всі її жителі у рясах є ченцями, чи не є Почаївська лавра розвідувально-диверсійним центром на теренах Тернопільщини і чи Служба безпеки України відстежує ситуацію довкола обителі. Люди побоюються тривожного церковного дзвону, в який зазвичай б’ють ченці у разі небезпеки, закриваючи всі ворота» – констатують журналісти.

Відео можна переглянути ТУТ.

Фото, відео «Радіо Свобода»

Вибір читачів за тиждень

Відео