Орест Сарматський

Україну чекає рекордний врожай сорго (Агро-новини)

Selektsyya-sorgo

В Україні передбачають фіксацію рекордної врожайності сорго зернового в межах 10-12 т/га.

Про це AgroPortal.ua розповів генеральний директор ТОВ НВТ «Укрсорго», кандидат біологічних наук Ярослав Бардин.

– Станом на 2018 рік в умовах степової зони Херсонської області, на площі понад 250 га врожай зерна сорго становить 34 ц/га. Запаси продуктивної вологи в метровому шарі складали 52 мм, що звичайно дуже мало. Під час вегетації опадів в даному регіоні майже не було та всупереч цьому – урожай отримали, що забезпечило високу рентабельність виробництва, – повідомив Ярослав Бардин.

Експерт зауважив, що в умовах лісо-степової зони Київської області, Рокитнянського району, очікується урожай сорго зернового в межах 10-12 т/га, при цьому сорго забезпечене вологістю на 100%. Це означає, що у сорго зернового доволі високій потенціал в різних природно-кліматичних умовах України, чим він і доводить свою стійкість та витривалість.

На його думку, сорго є однією із найбільш посухостійких та високоврожайних зернових культур. Лімітуючим фактором урожаю зерна сорго є запаси продуктивної вологи в ґрунті та опади за вегетаційний період.

Європа купуватиме українські овочі для Африки думка

unian_509838_id16863_650x410_650x410
unian_509838_id16863_650x410_650x410

Неврожай цибулі і картоплі особливо відчутний у країнах ЄС. Експерт плодоовочевого ринку Східної Європи, Тетяна Гетьман, вважає, що деякі європейські компанії для виконання контрактних зобов'язань в Африці і на Близькому Сході будуть шукати постачальників у нас. Про це повідомляє zerno-ua.com.

– Наприклад, ті ж самі голландці мають багаторічні контракти в африканських країнах, а в цьому році через неврожай в Європі у них ситуація дуже складна, – заявила Тетяна Гетьман.

Експерт зазначає, що безпосередньо в Європу наші виробники не можуть постачати коренеплоди, так як там діє доктрина, яка забороняє ввезення картоплі з України. Наша продукція не відповідає фітосанітарним нормам цього регіону. А ось в африканських країнах наша картопля може продаватися. Але є проблеми з транспортними витратами.

– Для поставок в Африку у нас дуже дорога логістика, що передбачає перевантаження і т.п. В результаті значну частину собівартості нашої продукції, яка потенційно може продаватися на віддалених ринках, складають логістичні витрати. Саме вони нівелюють цінову перевагу, яку має Україна в порівнянні з Європою (ціна вітчизняної продукції на внутрішньому ринку може бути в півтора рази менше). В ЄС логістика більш оптимізована, – зазначила Тетяна Гетьман.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео