Тернополянам розповіли медичні секрети

fams_teddy_ergonomedia

Ще зі шкільних років тернополян намагаються навчити надавати першу медичну допомогу, проте більшість жителів з часом призабувають ці навички.

Тож у Тернопільському обласному лабораторному центрі вирішили нагадати основні правила надання першої медичної допомоги.

Якщо поруч з вами давиться людина, то найбільш ефективним і безпечним вважається прийом Геймліха. Для цього потрібно стати позаду людини, обхопити її руками. При цьому великі пальці рук повинні перебувати нижче грудної клітини, але вище пупка. Після цього необхідно натиснути на живіт і продовжувати натискати, поки ефект від таких дій не буде відчутним.

Якщо ви стали свідком того, як людину ударило струмом, то відразу потрібно вимкнути джерело струму, відіпхнути людину джерела чимось гумовим, дерев’яним або ж пластиковим. І після цього не торкаючись потерпілого зателефонувати у швидку.

При термічних опіках потрібно швидко охолодити шкіру. Якщо на шкірі з’явились пухирі, їх не можна зривати, а якщо ж ви це таки зробили, то потрібно накрити опік стерильною марлею і звернутися до лікаря.

При порізі та артеріальній кровотечі необхідно  перетиснути пальцями артерію вище рани, а потім, підклавши на це місце марлю або рушник, накласти джгут та відразу зробити записку із вказаним часом, коли наклали джут. Важливо знати, що при кімнатній температурі тримати джгут можна не більше години, притому щопівгодини його необхідно трохи послаблювати, а потім затягувати знову. Ну і звісно викликати швидку допомогу.

При порізі і венозній кровотечі, якщо рана не сильна, то вистачить накласти пов’язку. Якщо ж таки сильна, то викликати швидку.

При ударах необхідно охолодити пошкоджену ділянку, якщо ж місце удару почало набрякати, то необхідно звернутись в травмпункт.

У разі струсу мозку необхідно викликати швидку. А поки вона буде їхати, потерпілого потрібно залишити у напівсидячому положенні та в жодному разі не можна давати від головного болю аспірин.

При носовій кровотечі не можна закидати голову назад, потрібно пальцем затиснути постраждалу ніздрю на 10-15 хвилин.

Якщо вкусив кліщ, то в жодному разі місце укусу не можна заливати олією. Діставати кліща потрібно спеціальним пінцетом. Якщо спеціального пінцета немає, краще не намагатися витягти кліща самостійно, а звернутися за медичною допомогою. Після того, як кліща дістали, його необхідно віднести його на аналіз в лабораторію.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео