Тамара Коблик

29 вересня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

Барвінський Осип (1844, с. Шляхтинці, нині Тернопільського району — 08. 02. 1889, с. Сировари Зборівського району) — священик і письменник.  Автор поеми «Гаврилова рада», оповідань, наукових праць. Переклав і видав сербські народні пісні «Косове поле»  і «Сон цариці Милиці» (1873, 1875)

Результат пошуку зображень за запитом "Барвінський Осип"

Гудима Арсен (1964, м. Тернопіль) — вчений у галузі медицини. Доктор медичних наук (2002). Автор низки публікацій, має патенти на винаходи

hudyma-arsen-arsenovych-15121004
hudyma-arsen-arsenovych-15121004

Завірський Міхал-Зиґмунт (Zawirski Micha Zygmunt;  1882, с. Мала Березовиця, нині Збаразького району —  02. 04. 1948, м. Конських, Польща) — польський філософ, психолог.

Навізівський Іван (1888, с. Ворвулинці, нині Заліщицького району — 25. 04. 1954, м. Вінніпеґ, Канада) — громадський діяч, педагог.

Роздольський Осип (1872, с. Доброводи, нині Збаразького району — 27. 02. 1945, м. Львів) — фольклорист, педагог, перекладач. У рукописному фонді ІМФЕ зберігається 6450 текстів, 2987 мелодій пісень, 150 прислів’їв

Результат пошуку зображень за запитом "Роздольський Осип"

Сличенюк Михайло (1968, м. Бучач) — господарник, громадський діяч, меценат.

slychenyuk
slychenyuk

Медецький Андрій (1961, с. Буданів Теребовлянського району) – педагог, хореограф

medetskyj
medetskyj

Мирончук Віктор (1973, смт Скала-Подільська) - селищний голова смт Скала-Подільська.

Подчашинський Міхал (Podczaszynski Michal ; 1800, м. Кременець – 04. 07. 1835, м. Париж, Франція) – польський журналіст, літературний критик. Автор праці “Про дух та джерела поезії в Польщі”.

Шоломейчук Наталія (1968, м. Тернопіль) - депутат міської ради Тернополя.

sholomeichuk_7_15_2
sholomeichuk_7_15_2

Цей день в історії Тернопілля:

1485 року -  перша писемна згадка про с.Швайківці Чортківського району. Згадується цей населений пункт у в акті купівлі-продажу, який підтвердив польський король Казимир IV. В даному документі вказано, що Ян Фредра з Плехсховіц землі продав в Сокальському повіті Подільської землі два села: Шманьковче (Шманьківці) і Шфанковче (Швайківці), які розташовані на березі річки Сарнік (Нічлави), братам Бучацьким — синам Давида Бучацького. Брати заплатили 300 гривень із розрахунку по 48 польських грошів за одну гривню. Михайло Грушевський у своїх творах опублікував текст цієї грамоти, яку він відшукав в Коронній метриці варшавській, кн. 14, л. 169. Грамота написана латинською мовою, міститься у 7 томі його повного зібрання - 2005 року, с.198.

1820 року -  згідно з розпорядженням надвірної канцелярії, отці домініканці змушені були переїхати до Жовкви, передавши монастир і костел Св.Вінцентія Фереріюша в Тернополі отцям єзуїтам, які перебували тут до 1848 року. Тепер тут греко-католицький Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці.

1875 року - у Тернополі відбулися установчі збори окружної філії «Просвіти».

1896 року – у Міському парку Тернополя «Новому Городі» (тепер – Старий парк) відкрито курган із хрестом у на відзначення 400-річчя Берестейської унії. Тепер на цьому місці - Пагорб Слави.

1897 року - завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Ходорів - Підвисоке - Острів.

1901 року – освячено Єзуї́тський костел у Тернополі — найменший костел Тернополя, що існував у місті до 1945 року.

1903 року - зложив чернечі обіти в Чині Редемптористів, а 29 вересня 1908 р. - рукоположений у священство Української Греко-Католицької Церкви уродженець Бельгії, український дипломат, капелан УГА[,заступник міністра закордонних справ ЗУНР Франц Ксаверій Бонн. У жовтні 1911 році він приїхав до Галичини та провадив місійну і душпастирську роботу в Тернополі. З 1914 р. отримав грамоту на Генерального Вікарія в окрузі Тернополя. Під час Першої світової війни виступав проти насильницького впровадження московського православ'я російською окупаційною владою з російським архиєпископом Євлогієм Георгієвським. У 1917 р. - генеральний вікарій східної частини львівської митрополії, до якої входили Броди, Зборів, Збараж, Тернопіль, Сколе. Помер 21 листопада 1941 року у США.

1909 року - завершено будівництво та розпочато експлуатацію залізничної ділянки Львів - Бережани - Підгайці.

1947 року - зіткнення ОУН з облавниками МВС у селі Іванків Скала-Подільського району Тернопільської області (застрелились усі бойовики).

1995 року – у Тернополі помер український живописець, архітектор та реставратор Діонізій Шолдра. Народився 16 жовтня 1925 року у Тернополі. У березні 1944 виїхав на Захід. Студіював малярство, історію мистецтва і теорію реставрації в Університеті Інсбрука, Австрія. У час Незалежної України повернувся на Батьківщину де працював завідувачем реставраційною майстернею Тернопільського обласного художнього музею.

Всесвітній день серця проводиться за ініціативою Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року. Ця подія щорічного характеру, яка відзначалася в останню неділю вересня. З 2011-го року - фіксована дата - 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у світі. Метою проведення в цей день заходів є необхідність максимального залучення уваги людей до свого здоров’я, формування розуміння того, що на виникнення і перебіг хвороби можна і потрібно активно впливати.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань - це артеріальні гіпертензії, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, надмірна вага, гіподинамії, тютюнопаління і стреси.

guli_1
guli_1

Отоларингологія представляє одну з гілок медицини, яка спеціалізується на діагностиці та лікуванні вуха, горла, носа, а також патологій голови і шиї. Практикуючі лікарі з даної спеціальності називаються оториноларингологами, але частіше використовується скорочення ЛОР - від слова «ларінгооторінолог».

Своє професійне свято отоларингологи відзначають 29 вересня.

Результат пошуку зображень за запитом "День отоларинголога"

Іменини сьогодні святкують Віктор, Купріян, Людмила.

Вибір читачів за тиждень

Відео