Віра Олександрович

Не тільки Вінниця, а й Шумськ уже заткнули Тернопіль за пояс (відео)

Воляник

Найкращим, фактично взірцевим можна вважати нині Центр надання адміністративних послуг, тобто ЦНАП, у Шумську. Навіть Тернопіль таким похвалитися не може.

Про це на колегії обласної держадміністрації повідомила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Тернопільської ОДА Галина Воляник. Вона 26 вересня доповідала «Про функціонування системи надання адміністративних послуг у Тернопільській області». Чиновниця наголосила, що першочерговим завданням нині є створення мережі ЦНАПів – максимально наближеної до споживача, причому із найширшим спектром послуг.

[embed]https://youtu.be/QqPybmtvMKc[/embed]

За 8 місяців ЦНАПи надали 163,4 тис. послуг, - каже вона. – Причому 73,8 тис. із них – у сфері землевпорядкування і 41,4 тис. – з питань реєстрації. За це надійшло 6 млн 865,7 тис. грн у вигляді оплати.

Найбільше адмінпослуг на 1 тис. осіб наявного населення надали через центри Кременецької міської ради, Скалатської і Шумської ОТГ, Бережанської і Козівської райдержадміністрацій. І серед тих, хто надав найменше адмінпослуг у такому ж обрахунку опинився Тернопіль - лише 101 послуга. Хоча Галина Воляник визнає – часом виникають такі перепони, які органам місцевого самоврядування подолати дуже складно.

[embed]https://youtu.be/cm8Jy5Q6vek[/embed]

До слова, проект ЦНАПу у Шумській ОТГ реалізували у рамках третьої фази Проекту Європейського Союзу і Програми Розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” у Тернопільській області. Загалом на створення Центру там спрямували 1,7 млн грн від європейських донорів і 1,02 млн грн - із місцевого бюджету Шумської ОТГ. В приміщенні зробили реконструкцію, ЦНАП забезпечили меблями, сучасною технікою і програмним забезпеченням. Спектр послуг весь час розширюється.

Гості1
Гості1

Я думаю, це – ще не кінець, і наш Шумський ЦНАП буде далі згадуваний у міністерствах, як найпозитивніший приклад, - додає Галина Воляник.

Надважливим є показник можливостей ЦНАПу надати якомога ширший перелік послуг. І в цьому рейтингу Тернопіль знову-таки суттєво відстав від сусідів. Наприклад, якщо у Вінниці цей показник – 563, то у нашому обласному центрі – лише 170. Окрім того, послуги державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у Тернополі надають державні реєстратори в приміщенні ЦНАПу, а послуги державної реєстрації юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців треба отримувати безпосередньо в управлінні державної реєстрації. А це – дуже незручно, підкреслила Галина Воляник.

[embed]https://youtu.be/eHm8HfvyDaI[/embed]

Нагадаємо, Тернопільщина першою в Україні розпочала створення ЦНАПів у форматі «Прозорий офіс» в ОТГ. У проекті перемогли п’ять громад: Байковецька і Великогаївська Тернопільського району, Великодедеркальська Шумського і Мельнице-Подільська та Скала-Подільська Борщівського району.

Гості3
Гості3

Аж 12,2 млн грн, які передбачені розпорядженням Кабміну на забезпечення функціонування таких центрів, надійшли на рахунки цих громад ще в квітні цього року, - додає Галина Воляник. - Об’єкти перебувають уже на завершенні у Байковецькій і Великогаївській громадах, активно ведуть роботи у Великих Дедеркалах. Також, крім цих коштів, ОТГ отримають у ЦНАПи устаткування та меблі вартістю у межах 500 тис. грн.

Тож перспективи – доволі позитивні. Треба лише не збавляти темп і проявляти активність у залученні коштів донорів. Також про те, що відбувалося під час засідання колегії, читайте на «Терені» ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео