Олег Снітовський

Українські іконописці та живописці перейшли на Тернопільщині мистецький «екватор» (фоторепортаж)

Сьомий день у Марійському духовному центрі продовжується двотижневий Всеукраїнський іконописно-живописний пленер «Вікно у Небо. Зарваниця-2018». 

Про це з місця події повідомляє наш кореспондент.

 По суті, це вже п’ята за рахунком така мистецька акція, яка увібрала в себе низку скульптурних, іконописних та живописних пленерів. За перших сім днів цьогорічного пленеру у Зарваниці митці попрацювали досить плідно. Так, народний художник  України Богдан Ткачик завершує роботу над портретом єпископа Української Греко-Католицької Церкви, кардинала Мирослава Любачівського. Це – один із серії портретів кардиналів УГКЦ, який створює знаний художник. На попередньому пленері пан Богдан написав портрети кардиналів Йосифа Сліпого та Андрея Шептицького, – розповів ініціатор проведення пленеру та його керівник, викладач Теребовлянського вищого училища культури, заслужений художник України Микола Шевчук.

DSC_5543 (Copy)
DSC_5543 (Copy)

Учасники пленеру, а це – народний художник України Валерій Франчук із Києва, заслужений діяч мистецтв України Михайло Кузів, заслужений художник України Володимир Якубовський, художники Михайло Дирбавка, Іван Драган з Тернополя, митець Богдан Бринський з Прикарпаття – створюють низку живописних полотен з різних куточків Зарваниці.

DSC_5373 (Copy)
DSC_5373 (Copy)

DSC_5404 (Copy)
DSC_5404 (Copy)

DSC_5539 (Copy)
DSC_5539 (Copy)

Іконописець, заслужений майстер народної творчості України Володимир Шерстій із Чорткова працює над образом рівноапостольної святої княгині Ольги, а тернопільські митці Іван Кузик та Михайло Мацюх пищуть ікони святих апостолів Петра і Павла. Образ рівноапостольного святого князя Володимира створює талановитий художник із Чортківщини Володимир Захарчук.

DSC_5522 (Copy)
DSC_5522 (Copy)

DSC_5557 (Copy)
DSC_5557 (Copy)

Саме же керівник пленеру, заслужений художник України Микола Шевчук пише великоформатний Великодній натюрморт розміром 1,60 м на 80 см для оздоблення інтер’єру Марійського духовного центру.

DSC_5528 (Copy)
DSC_5528 (Copy)

Передбачається, що у п’ятницю, 5 жовтня о 16 годині у приміщенні Теребовлянської районної бібліотеки для дорослих відбудеться творча зустріч митців із місцевою громадою та показ робіт, створених у Зарваниці. А в неділю, 7 жовтня, після завершення  архієрейської літургії у Соборі Зарваницької Божої Матері відкриється виставка творів учасників пленеру «Вікно у Небо» з чином освячення ікон та урочистою передачею їх разом із картинами Марійському духовному центру для майбутньої галереї сакрального мистецтва у Зарваниці, про яку ще мріяв митрополит  Андрей Шептицький.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео