Оксана Бучко

Як тернополяни можуть стати кандидатами в усиновлювачі

h_ua_den_usinovleniya

Щороку традиційно 30 вересня в Україні відзначається День усиновлення. За статистикою у Тернопільській області на всиновлення чекають 270 дітей. Чим відрізняється прийомна сімя від усиновлення та як стати усиновлювачем, пояснили в Регіональному центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області.

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває у шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Порядок прийому дітей в сім’ю встановлено Положенням про прийомну сім’ю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 року № 565.

Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані в сім’ю діти – прийомними дітьми.

Усиновлення – це прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах сина або дочки, що здійснене на підставі рішення суду.

Як стати кандидатами в усиновлювачі?

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем проживання. Заява може бути написана в присутності працівника служби у справах дітей та засвідчена ним. У разі, коли один з подружжя не може особисто з’явитися до служби у справах дітей для написання заяви, його заяву, засвідчену нотаріально, може подати дружина (чоловік).

До заяви додаються:

- копія паспорта або іншого документа, що засвідчує особу;

- довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами державної податкової служби;

- копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах ДРАЦС, якщо заявники перебувають у шлюбі;

- висновок про стан здоров’я кожного заявника, складений за встановленою формою;

- засвідчена нотаріально письмова згода другого з подружжя на усиновлення дитини( у разі усиновлення дитини одним з подружжя);

- довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органами внутрішніх справза місцем проживання заявника;

- копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;

Копії документів зазначених в підпунктах 1,3 і 7, засвідчуються працівником служби у справах дітей, який здійснює приймання документів.

Заява вважається поданою, якщо до неї додані усі зазначені документи.

Після подання документів служба у справах дітей протягом 10 днів перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, проводить бесіду із заявниками та відвідує заявників за місцем проживання. У разі складання позитивного висновку, працівник служби у справах дітей ставить заявника на облік кандидатів в усиновлювачі та видає їм висновок про можливість бути усиновлювачами.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео