Чиєї могили у Кременці боялися гітлерівці

бейт альмін

Цікавий факт з «Книги пам'яті Кременця» оприлюднила дослідниця Іра Дан-Коен. Вона розповіла, що навіть гітлерівці боялися доторкнутися до маленької території єврейського кладовища, де поховані просвітитель Ісаак Левінзон та цадик Мордехай.

«Після кількох дискусій та делікатних переговорів з євреями у Великій синагозі Семен Анс-кий отримав дозвіл на дослідження старих надгробків, що занурилися протягом багатьох років і були поховані в землі… Дійсно, сталося чудо: вони знайшли надгробки рабина Шімсона, «брата L» та трьох інших каменів. Напис був красиво збережений. Юдавін сфотографував надгробки, він був захопленим прикрасами на них. Вони також знайшли надгробну плиту сестри Р'Шімсона. На в'їзді на цвинтар був невеликий корпус навколо могили рабина Мордехая. Один зі свідків знищення Кременця Б. Шварц сказав нам, що навіть вбивці Гітлера боялися доторкнутися до цієї маленької території, коли вони ліквідували цілий цвинтар... (повний текст у «Книзі пам'яті Кременця»)», – пише Ірина Дан-Коен.

Нагадаємо, Єврейське кладовище у Кременці «Бейт альмін» – «дім вічності» займає площу понад 2 га. Там поховано близько 12 тис представників єврейської громади міста. У порівнянні з іншими схожими пам’ятками, які розкидані по всій території Західної України, Кременецьке кладовище збереглося досить добре. Земля на цвинтарі вважається святою. Згідно з єврейськими канонами, громада не починала будувати житлових помешкань, поки їй не виділили місця для поховань. Тож сміливо можна припустити, що вік некрополя сягає майже шести століть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео