«Я за українську Європу в Україні, а не Європу ціною України», -  майбутній кандидат в Президенти України Роман Безсмертний (фото)

2

У Тернополі 10 жовтня відбулася дискусія під назвою «Якої ми хочемо України» з майбутнім кандидатом у Президенти України Романом Безсмертним. Такі зустрічі вже відбулися у Львові, Харкові, Одесі, Вінниці, Дніпрі, Луцьку, Чернігові, Чернівцях, Полтаві, Сумах і Черкасах. Політик дав відповіді на три найголовніші питання, які турбують українців, та розповів про формування своєї виборчої команди.

Роман Безсмертний в українській політиці вже більше 25 років. Депутат кількох скликань, партійний організатор, у 2005 році був призначений віце-прем’єром, працював також на посаді заступника голови Секретаріату Президента, у 2010-11 роках – посол України в Білорусі.

У травні цього року заявив про намір іти в президенти. З того часу – весь час у роз’їздах. В обласних центрах організовує зустрічі-дискусії «Якої ми хочемо України». Як пояснює Безсмертний, мета таких зустрічей – збудити розум, залучити інтелігенцію та еліту до розмови про майбутнє держави. Адже саме ці люди формують цінності, якими має керуватися політика.

До речі, Роман Безсмертний з першої зустрічі-дискусії називає прізвища тих, хто підтримує його грошима. Більше того, погоджується на фінансування його заходів тільки за умови такої публічності.

1
1

За словами Безсмертного, в усіх областях України людей хвилюють спільні проблеми: «Як завершити війну?»,  «Як подолати корупцію?» та «Як підняти рівень життя в Україні?». У Тернополі ці питання теж прозвучали.

Як завершити війну?

– Якщо ми до того часу чубилися, то сьогодні в наш дім прийшла війна. Поки батько з сином сперечалися, потихеньку в цієї сім’ї сусід забрав частину квартири, хоча батько з сином думали, що сусід – то брат, – каже політик.

Війна, за його словами, принесла не тільки втрату території, а й тривогу, страх, втрату впевненості у завтрашньому дні.  Першими на війну відреагували  небайдужі люди та волонтери. Натомість держава і досі ховається то за АТО, то за ООС.

– П’ятий рік іде війна, а в нас до цього часу досі немає патронного заводу! А якщо я додам, що з одинадцяти видів бронетехніки, яка була презентована, жодна не була поставлена на серійне виробництво? – ставить риторичне запитання Роман Безсмертний.

Безсмертний каже, що його першим президентським Указом стане введення в дію Закону про правовий режим воєнного стану на окремій території та формування Ставки Головнокомандувача.

– Оборона держави – конституційний обов’язок Президента. Він мав це все зробити одразу, – підкреслює політик. Він також переконаний, що «мінські домовленості» давно себе вичерпали. А відтак, треба починати прямий діалог із Кремлем, без посередників. Головна мета – якомога скоріше звершити гарячу фазу війни та домогтися визволення усіх заручників Кремля.

 Як подолати корупцію?

– В темі корупції насамперед треба боротися із причинами, а не наслідками, –  вважає політик. – Вона починається з монополізації, олігархізації і вже далі, корупція.

Безсмертний каже, що зараз боротьба із корупцією ведеться так, що більше йде на користь корупціонерам. Створення нових органів – НАБУ, САП, НАЗК – важливе і необхідне. Але це інструменти подолання наслідків лиха. Антикорупційні органи не виконають своєї функції, якщо такі державні інститути як Фонд держмайна, Антимонопольний комітет не почнуть також адекватно діяти.

До того ж ці новостворені органи – антиконституційні.

– Забрали повноваження у Генпрокуратури та МВС, які прямо прописані в Конституції. Натомість створили НАЗК, НАБУ та Антикорупційний  суд, які Конституцією взагалі не передбачені. От і виходить, що хотіли як краще, та фактично зачистили поле для корупціонерів, – говорить він.

Як підвищити рівень життя?

Соціальні проблеми, на думку Романа Безсмертного, можна вирішити тільки за умови розвитку економіки. Але такий розвиток можливий тільки за умови створення прозорих і єдиних для всіх правил гри. А також – зменшення тиску з боку держави. Вітчизняні та закордонні підприємці мають хотіти інвестувати свої кошти в Україну, мають хотіти платити податки та ринкові зарплати.

– Уряд надто багато порпається у бізнесі, замість займатися безпекою громадян, – переконаний Безсмертний.

За його словами, сьогодні в Україні продовжує існувати два уряди – один на Грушевського, другий – на Банковій. І обидва вони виконують не притаманні уряду функції. Бізнес добре знає, що домовленості з одним зовсім не гарантують перешкод з боку другого. Фактично два уряди конкурують між собою за вплив і право втручання у бізнес.

Питання безпеки і економіки зараз стоять поруч один біля одного і є дуже важливими для суспільства.

– От якби на засідання не приходив міністр внутрішніх справ, його відсутність там би і не помітили, – каже політик.

Роман Безсмертний нагадує, що кількість одиниць зброї на руках у людей сьогодні подолала відмітку у 6 мільйонів. Але закону про зброю – немає, а держава фактично не контролює її обіг. Але не варто висувати претензії виключно міністру внутрішніх справ та МВС, уточнює політик.

– Питання оборони і безпеки – це питання всього українського уряду, Президента України, парламенту, регіональної влади, місцевої влади та громадських конституцій, – пояснює політик. На його думку, у питанні безпеки недопрацювали абсолютно всі.

3
3

«Розрив між державою і суспільством – це діагноз»

Майбутній кандидат у Президенти України переконаний, що сьогодні в України є два шляхи: або чергова революція, або перезаснування держави.

– Діагноз звучить так: «розрив між державою і суспільством». Людина сьогодні зосереджена на тому, щоб вижити, заробити, прогодувати дітей. Натомість владні інституції працюють на самозбереження і самообслуговування. Так не може бути. Це дуже небезпечна ситуація.

Державні інституції, на думку політика, кволі. Вони не здатні реагувати на виклики. Суспільство формує замовлення владі, а влада на них не реагує. Більше того, суспільство давно випередило державу у своєму розвитку,  - каже політик. Така модель держави, на його думку, є неприпустимою.

– Треба подолати розрив між державою і суспільством. Головною цінністю держави має стати Людина, – каже Безсмертний.

Інструмент перезаснування держави – це прийняття нової Конституції. Але переписувати в ній треба не владні повноваження від уряду до Президента і від президента до уряду. Головна мета конституційних змін – зробити акцент на правах людини, відвести їй центральне місце. Зараз правам людини присвячено вдвічі менше сторінок, ніж управлінню державою.

– Коли писали Конституцію 1996 року, головне питання, яке стояло перед нами, авторами, чи відбудеться Україна як держава? Відбулась. Тепер настав час відповісти на наступне питання: якою вона має бути?

Якщо не зробити глибоких, якісних змін, розрив між державою та суспільством поглибиться ще більше. І врешті це приведе країну до чергової революції.

– Лагодити і реформувати вже нічого неможливо, переписування повноважень між президентом і прем’єром ніяк не відобразиться на житті звичайних українців. Потрібно створювати все з нуля, перезасновувати державу, – переконаний Роман Безсмертний.

4
4

 Довідка: Роман Безсмертний – політик, дипломат, один із авторів Конституції України 1996 року. Народний депутат кількох скликань, у 2005 р. – віце-прем’єр-міністр України. Працював послом у Білорусі. Був представником України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України. Безпартійний.

29 травня 2018 року заявив про намір брати участь у виборах Президента України. За його словами, він «втомився підносити патрони тим, хто не вміє ними стріляти». 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео