Орест Сарматський

У селі на Тернопільщині вклоняються сакральній реліквії, яка  з’явилася у краї 345 років тому (фоторепортаж)

Серед святинь Зарваниці, яким вклоняються віруючі, є і мощі святого Івана Хрестителя. Частинку кістки святого передали у Зарваницю з церкви Пресвятої Трійці у Бережанах кілька років тому.

Як повідомляв «Терен» реліквія з’явилася у Бережанах у 1673 році, коли родина молдавського володаря подарувала їх графу Миколі Сенявському. Такий жест було зроблено, як знак вдячності за те, що граф врятував їхню родину від стотисячної турецької армії, швидко переправивши через Дністер.

Спочатку вона зберігалась у каплиці святої Трійці на території Бережанського замку. У 1715 році єпископ Атанасій Шептицький, за участю кількох сотень священиків і великої кількості людей, урочисто переніс мощі із замкової каплиці до церкви святої Трійці.

IMG_5365 (Copy)
IMG_5365 (Copy)

Вперше після Другої світової війни мощі було виставлено для доступу віруючих у січні 2001 року.

Нині частинка цієї сакральної реліквії виставлена для публічного поклоніння у соборі Зарваницької Божої Матері, де до мощей прикладаються тисячі прочан.

DSC_6626 (Copy)
DSC_6626 (Copy)

Мощі Івана Хрестителя є дуже рідкісними. Їхні фрагменти, окрім Бережан та Зарваниці, є ще в Улашівцях на Тернопільщині, в Італії(Генуї), Середній Азії, Сербії та Франції.

IMG_5363 (Copy)
IMG_5363 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео