Оксана Бучко

Чи потрібний Тернопіль фестивалям?

e71428d694a70f9374f9dd34eec41ef5

Систему фінансування галузі туризму тернополяни називають радянською. Адже кошти ідуть на профільне управління. У той же час випускають з поля зору команди творчих людей, які намагаються створити якісний продукт і просунути його на всеукраїнський та міжнародний рівень, зауважує керівник  Освітньо-аналітичного центру розвитку громад Максим Черкашин після відвідування виставки «ТурЕКСПО» у Львові на тему «Який фестиваль потрібен Вашому місту?».

– В Україні активно створюються об’єднані громади, які напрацьовують стратегії власного розвитку та мають ресурси для їх реалізації, – пише він. – Практично кожна друга громада, принаймні на заході України, туризм визначає пріоритетним напрямком розвитку, у тому числі й подієвим. Проте, не завжди в бюджеті закладені кошти на реалізацію цього напрямку. В Україні продовжують сповідувати радянську систему за якою профільне управління визначає напрямки заходів, має бюджетне фінансування та власними силами їх реалізовує. У результаті ми маємо близький до нуля за якістю продукт з аналогічним просуванням. І це, до речі, також за бюджетні кошти.

Порівнюючи працю ініціативних людей у громадах в Україні та Європі, бачимо невтішні перспективи для наших команд.

– Наче в паралельній реальності працюють творчі люди та команди, які намагаються створити якісний продукт і просунути його на всеукраїнський та міжнародний рівень, – продовжує Максим. – Вони, окрім того що створюють власне продукт, ще шукають спонсорів, бігають по владних кабінетах за десятками папірців і намагаються займатись ефективним маркетингом. Якщо ознайомитись з європейською картою фестивалів, то ми побачимо, що вона уся покрита великими і маленькими, етно-, спортивними-, театральними-, гастро- та іншими фестивалями. Більшу частину з яких реалізовує не місцева влада, а творчі організації, бізнес-структури чи спеціальні агенції. Ситуація не всюди однакова і є справді класні кейси співпраці влади, представників творчої індустрії та бізнесу – проте, це наразі швидше виключення з правил. Місцевим владам потрібно кардинально змінити підхід до підтримки та розвитку культури і туризму у своїх громадах, вчитись у своїх європейських та прогресивних вітчизняних колег і все що можливо – віддавати на аутсьорсинг! Враховуючи ситуацію в Україні наступну дискусію варто назвати не «Який фестиваль потрібен Вашому місту?», а «Яке місто потрібне Вашому фестивалю?».

Про туристичні помилки  у Тернополі «Терен» писав ТУТ.

Фото rada.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео