Віра Олександрович

Лікар із Тернополя: «Собак вакцинують, бо вони – породисті, а дітей не щеплять» (відео, фото)

Прес-клуб2

У деяких родинах на Тернопільщині собак вакцинують, бо вони – породисті, а своїх дітей не щеплять, стверджує доцент кафедри педіатрії №2 ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського МОЗ України», дитячий інфекціоніст Світлана Никитюк.

Лікарі2
Лікарі2

Виходить, батьки знають, що про здоров’я пса треба дбати, а про дітей – ні. Парадокс! – каже вона. – Часто таке відбувається через те, що українці стають жертвами антивакцинальних кампаній, що цілеспрямовано розгортаються у нашій державі.

Принагідно фахівець попросила присутніх на зустрічі журналістів зважати на свій вплив при поширенні певної інформації, зокрема – про неперевірені факти щодо шкідливості вакцин.

[embed]https://youtu.be/PP9NdZSvQUk[/embed]

Про це все йшлося у Тернопільському прес-клубі 19 жовтня. Прес-конференція медиків мала тему: «Епідситуація із захворюваності на кір, гострі респіраторні вірусні інфекції і грип. Профілактика кору і грипу. Що таке поліомієліт і в чому його небезпека?” (читайте також ТУТ і ТУТприм.). Акцент на цій зустрічі медики зробили на користі вакцинації, а також окреслили її успіхи у боротьбі із таким важким захворюванням, як поліомієліт.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії і слину, особливо через заражену їжу та воду, - каже доцент кафедри педіатрії №2 ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Горбачевського МОЗ України», лікар-імунолог Наталія Галіяш. - Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п'яти років.

[embed]https://youtu.be/Enx9HbF3whc[/embed]

Поліомієліт - невиліковний, підкреслила вона. Проте поширенню цієї важкої недуги можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає людину впродовж усього її життя.

Прес-клуб
Прес-клуб

У Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ) поліомієліт, який спричинює дикий вірус, вважають інфекцією, що виявила здатність чинити серйозний вплив на здоров'я населення і може швидко поширюватися в міжнародних масштабах. Тому вона може спричинити надзвичайну ситуацію.

Час від часу у світі трапляються локальні спалахи хвороби, які не переростають в епідемію. Наразі ж фахівці поставили перед собою мету цілком викоренити цю інфекцію, як це сталося, наприклад, із віспою.

Календар2
Календар2

Усі щеплення дітям проводять, відповідно до графіку вакцинації, - додає дитячий інфекціоніст Світлана Никитюк. – Якщо графік з якихось причин порушили, то лікар-педіатр порадить, як можна вийти із ситуації. Проте однозначно – відмовлятися від щеплень не можна!

Календар1
Календар1

До речі, лікарі стверджують, що наслідки попередніх антивакцинальних кампаній ми вже відчуваємо. Адже причиною нинішньої хвилі значного зростання захворюваності на кір є саме відмова від щеплень у попередні десятиліття. Через це чимало людей середнього віку виявилися незахищеними перед цією інфекційною недугою, і тепер – хворіють на кір.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео