Оксана Бучко

Чи безпечні тернопільські школи?

44313072_1825099634252339_6745346558998347776_n

Про низький рівень домедичної підготовки та безпеки у школах говорять медики. Тернопільським батькам радять спонукати дирекцію шкіл проводити дітям навчання з домедичної допомоги, а також забезпечувати класи аптечками.

– Діти – це не копія дорослих, – пише лікар-хірург у Києві Дмитро Андрощук, який навчався в Тернополі. – Це самостійний організм з своїми особливостями, вимогами, вразливостями. Діти- квіти життя і так далі – ми це чуємо всюди і довкола. Багато розказують казки про те, як люблять свою дитину, як готові заради неї на все. Але в той же час не видно кілометрових черг на тренінги з першої допомоги дітям. Багато помилок при невідкладних ситуаціях день у день допускають ненавчені дорослі. А ціна цьому – маленькі життя та долі. Отже, ви реально любите своїх дітей? Чи це такий іміджевий тренд? Так-от за імідж треба теж платити. Пройдіть навчання.

Ілюзія безпеки часто приводить до смерті дітей, продовжує Дмитро, який також працює керівником 44-го Навчального центру. Показники смертності під час таких нещасних випадків перевищує їх під час терактів.

– Кілька днів тому в Криму ми бачили прямий зразок Active Shooting із усіма витікаючими наслідками, так багато смертей дітей.  Щодня віддають до школи чи в садочок своїх дітей, чуючи від персоналу: «В нас найкращий садочок, не переживайте, з Вашою дитиною нічого не станеться». Але діти неконтрольовані, безстрашні ракети, які зносять все на шляху. Чи готові Ви до форс-мажору? Чи вміє вихователька в садочку надавати домедичну допомогу дітям? Чи знає, що таке BLS вчитель у школі?  І це не виправдання, що у вчителів низькі зарплати. Могли б і зібрати собі на тренінг так само, як на штори. По 15 грн в класі й вчителька стає lifesaver. Як Вам схемка? Батьки, змушуйте дирекцію закладів проводити навчання з домедичної допомоги дітям! Це в ваших руках! Хто не в курсі, якраз для такого придумали батьківські збори і батьківські комітети. СПОРЯДЖЕННЯ. Чи є в класі аптечка? Так, поміж іншим, щоб було чим надавати допомогу. Ні, медпункту недостатньо. Знання працюють лише тоді, коли є ефективні засоби.

Також у школах радять мати службу охорони, щоб мати допомогу під час надзвичайних ситуацій.

– Завжди цікавило, для чого в школі була оця бабулька-вахтерша? Це такий крик душі 70х років??? Не простіше використовувати послуги нормальної охорони? І фінальне, – підсумовує медик. – Чи вміють Ваші діти надавати мінімальний обсяг допомоги? Чи можуть викликати швидку? А знають, як правильно поводитись в надзвичайних ситуаціях? Як ховатись? Чи знають вони, як правильно евакуйовуватись у випадку НС? Не знаю як Ви, а я вважаю, що знання таких простих речей – важливіше, ніж алгебра чи культурологія. І базово – це навчання ще з рівня гігієни чи безпеки поведінки на вулиці лягає на батьків. Щодня гинуть діти в нашій країні, і в більшості з вини дорослих, які не знають, що робити або чинять нісенітниці.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео