Дарія Шевченко

Тернополяни більше не зможуть купувати українські шампанське і коньяк

10.11.2009-9

Шампанське та коньяк українського виробництва зникнуть з прилавків тернопільських магазинів. Таке рішення прийнято згідно з положеннями угоди про ЗВТ Україна-ЄС в питані заміни найменувань продукції.

– Українські винороби готові виконати всі вимоги, які передбачені в рамках Угоди про асоціацію, та перейти на нові найменування для своєї продукції після завершення перехідного періоду, – повідомив генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко.

Оскільки терміни «шампанське» та «коньяк» походять від географічних назв території Франції , а саме провінції Шампань та міста Коньяк, то вони підлягають перейменуванню. Відтепер шампанське  може стати ігристим вином, а коньяк – бренді .

Зі слів гендиректора,  вітчизняні виробники готові до новий найменувань напоїв.

Та винороби розповідають, що згідно з нововведеним законопроектом, податки та акцизи на алкогольні напоїв збільшуються. Цим вони не задоволені та, як підтвердив Кучеренко, це руйнує бізнес-план, який спланований на рік.

Чиновник також зазначив, що прирівнюючи українське законодавство до європейського, потрібно і в питаннях акцизної політики наближатись до європейських стандартів. Адже у зарубіжних країнах вино вважається продуктом харчування і податок на нього рівнозначний нулю.

За його словами, продукція на прилавках буде гарної якості та матиме адекватну ціну.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео