У Тернополі збільшився ризик побутових пожеж

pozhar_2_37_0_4

З початком опалювального сезону у Тернополі збільшився ризик виникнення побутових пожеж.

Про це повідомляє прес-служба ДСНС.

З початку 2018 року в Тернопільській області зареєстровано 1135 пожеж. Внаслідок них загинуло 29 та зазнали травмування 22 людини. Більша частина пожеж виникає внаслідок порушення вимог правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання та опалювальних приладів. Як свідчить статистика, кількість побутових пожеж у помешканнях громадян зростає з початком опалювального сезону. Гинуть люди, нищаться матеріальні цінності. Переважно, причиною таких пожеж є нехтування вимогами правил пожежної безпеки.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій попереджає: аби уникнути лиха, необхідно своєчасно провести технічне обслуговування та ремонт опалювальних приладів та електропроводки. Якщо в будинку піч – слід перевірити і відремонтувати її. При цьому кладку і ремонт повинні виконувати тільки фахівці. Не рідше одного разу на три місяці потрібно проводити профілактичні роботи по очищенню димоходу від сажі. Не можна перегрівати піч: топити слід не більше двох-трьох разів на добу. Тривалість кожної топки не повинна перевищувати півтора години. Небезпечно залишати працюючу піч без нагляду, також потрібно виключити можливість знаходження дітей без нагляду біля печі, у якій горить вогонь.

Якщо в будинку є газове обладнання, то для його перевірки необхідно звернутися в сервісну організацію. Меблі, горючі предмети та матеріали потрібно встановлювати на відстані не ближче двадцяти сантиметрів від побутових газових приладів. Не рекомендується сушити горючі та легкозаймисті матеріали на газових котлах і над газовими плитами.

Небезпечно зберігати вдома побутові балони з газом. Заправку балонів потрібно здійснювати лише на спеціалізованих заправних станціях.

Відчувши запах газу:

ні в якому разі не вмикайте і не вимикайте світло, електроприлади;

перекрийте кран подачі газу на газопроводі в квартирі;

перевірте, чи виключені конфорки;

відкрийте вікна та двері, щоб запобігти появі вибухонебезпечної концентрації газу.

Не рекомендується залишати без нагляду увімкнені електроприлади. «Режим очікування» (коли світиться фотодіод) біля телевізора, музичного центру, комп'ютера та іншої техніки – це пожежонебезпечний режим.

Не слід ставити електричні нагрівальні прилади поблизу меблів, штор чи інших легкозаймистих речей. Також не варто встановлювати електропобутову техніку впритул до опалювальних батарей.

Небезпечно закрити отвори на задній панелі телевізора декоративною серветкою; не можна ставити на телевізор квіткову вазу з водою, особливо, якщо в будинку є діти або тварини, які можуть пролити воду, що спричинить замикання.

Потрібно уникати перевантаження електромережі, одночасно включаючи кілька потужних електроприладів.

У випадку виникнення пожежі потрібно негайно зателефонувати в Службу порятунку, за номером телефону «101».

Громадяни, пам'ятайте: ваша безпека у ваших руках!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео