Віра Олександрович

На Тернопільщині всерйоз замислилися, звідки брати гроші (фото)

Мельник

Дбати про зміцнення фінансової бази місцевих громад треба усім разом – саме такий висновок зробили учасники засідання колегії Тернопільської обласної держадміністрації.

Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 року присутніх там поінформувала перший заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Марія Мельник. І надані нею цифри були набагато вищими, ніж торік.

Гості
Гості

Резерви додаткових надходжень до місцевих бюджетів – чималі

Як повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області, пані Мельник зазначила, що у січні-вересні поточного року платники податків Тернопільщини сплатили понад 2,5 млрд грн податків і зборів, контроль за справлянням яких поклали на фіскальні органи.

Порівняно із січнем-вереснем 2017-го доходи місцевих бюджетів зросли на 503,2 млн грн, або на 24,8%, констатує вона. – Причому доходи обласного бюджету забезпечили в сумі 393,1 млн грн, тобто прогнозні показники виконали на 105,7%.

Натомість доходи бюджетів міст обласного значення за 9 місяців зросли до відповідного періоду минулого року на 23,9%, бюджети районів – на 29%, бюджети ОТГ – на 29,5%. Тому, на її думку, можна зробити висновок: фінансова база об’єднаних територіальних громад із року в рік зміцнюється, а найвищі темпи зростання надходжень в ОТГ свідчать про ефективність децентралізаційних процесів.

В умовах постійно зростаючих соціально-економічних запитів громадян і для забезпечення ефективного регіонального розвитку необхідні потужні фінансові ресурси на місцевому рівні, – підкреслює Марія Мельник. – Резерви додаткових надходжень до місцевих бюджетів – чималі. Але для їх реального залучення необхідно насамперед підвищити мотиваційну складову в діяльності органів управління місцевих громад, а також посилити рівень координації та співпраці контролюючих органів.

Процес оформлення трудових відносин – пожвавився

Незважаючи на розширення джерел надходжень до бюджетів ОТГ найбільшу частку в структурі доходів місцевих бюджетів продовжує займати податок з доходів фізичних осіб (ПДФО).

У січні-вересні ці надходження склали 1,7 млрд грн, або 67,3% від загалу отриманого, причому частка сплати бюджетними установами та організаціями становить 39,6%, решта – комерційними суб’єктами господарювання, уточнює Марія Мельник. Розпис доходів місцевих громад із податку на доходи фізичних осіб виконали на 107,2% (+114,8 млн грн). Порівняно із січнем-вереснем 2017-го надходження ПДФО до місцевих бюджетів зросли на 372,8 млн грн, або на 28%.

Президія
Президія

Перший заступник начальника обласного фіскального відомства зауважила, що резерви додаткових надходжень податку, у першу чергу, пов’язані зі збільшенням офіційно працевлаштованого населення та підвищенням середньої зарплати, легалізацією її реального рівня.

Цього року триває тенденція до збільшення кількості офіційно працевлаштованого населення, чому значною мірою сприяли законодавчі зміни щодо посилення відповідальності за порушення трудового законодавства, визнає вона. Згідно із даними звітності з ЄСВ за вересень 2018-го, кількість найманих працівників в області, які отримували зарплату, зросла на 4,5 тис. осіб, або на 2,4% порівняно із відповідним періодом торік.

Пожвавився, на її думку, і процес оформлення трудових відносин. Зміни в політиці несприйняття «тіньової» зайнятості вплинули на свідомість підприємців щодо оформлення трудових відносин зі своїми найманими працівниками.

У вересні, за повідомленнями про прийняття працівників на роботу, уклали 8 895 трудових договорів, за 26 днів жовтня – 9 594, хоча за 26 днів вересня було 7 015, розповідає пані Мельник.Тобто приріст склав 36,8%. Позитивні зрушення спостерігаються й у реєстрації підприємницької діяльності.  

Завершуючи свій виступ, Марія Мельник наголосила на важливості поновлення грошової нормативної оцінки. Це, на її думку, дозволить місцевим громадам збільшити надходження плати за землю щонайменше в 1,5-2,5 раза.

Також варто провести інвентаризацію із метою встановлення нерухомого майна, що фактично використовується, однак документи на введення в експлуатацію відсутні, додає вона.

Крім того, необхідно спільно подбати про збільшення надходжень акцизного податку із роздрібного продажу алкогольних і тютюнових виробів і вжиття відповідних заходів щодо боротьби з тіньовим обігом підакцизної продукції, підкреслила фахівець.

Фото, надані Сектором комунікацій ГУ ДФС в області

Довідка. Засідання колегії обласної держадміністрації відбулося 31 жовтня. Учасники обговорили три питання: «Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 р.», «Про проект регіонального стратегічного плану реформування системи інституційного догляду і виховання дітей» і «Про хід виконання плану заходів з реалізації Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я області за 2017-2018 р.».

Вибір читачів за тиждень

Відео