Нестандартну «Локальну історію» презентували у Тернополі (фоторепортаж)

У Тернополі 31 жовтня команда проекту «Локальна історія» презентувала чи не найперший український історичний журнал, в якому вони хочуть зберегти та врятувати нашу пам’ять про минуле.

Протягом п’яти років команда проекту «Локальна історія» назбирала більш ніж п’ять тисяч відео та аудіо спогадів старожилів, які розповідають про нашу історію та близько 30 тисяч унікальних світлин, які дозволяють побачити минуле, яким воно було насправді.

«Цей проект зародився через те, що ми втрачаємо нашу історію, нашу пам’ять вже і зараз та практично безповоротно. І тому, ми започаткували цей проект під назвою «Локальна історія». Це записи старожилів, утворення місцевих історій, окремих локацій, маленьких хуторів, сіл та містечок», -  розповідає головний редактор видання Віталій Ляска.

Результат цієї праці перенесеться на сторінки друкованого періодичного журналу під назвою «Локальна історія». У цьому виданні будуть інтерв’ю з істориками, авторські колонки відомих письменників, журналістів та громадських діячів. Також ретро-світлини, які покажуть нам історію та багато такої інформації, яку ми не зможемо дізнатись ніде. Якщо в загальному – це 100 сторінок, які розкажуть про історію по-сучасному. Випускатиметься журнал кожного місяця, 1000 примірників, проте редактори говорять, що відкриті й готові до більшого тиражу.

3
3

«Для нас, локальна історія – це не лише історія якоїсь однієї людини чи села, для нас локальна історія – це історія краю, історія України на світовому тлі. Цей журнал пронизаний людськими історіями, він є кольоровим, і кольоровим не у сенсі лише світлин, а в сенсі різномаїття тем, які ми пропонуємо, і тих сторінок, які ми ще не знаємо», - додає Віталій Ляска.

Це видання, за словами головного редактора, може читати як учень старших класів, так і старше покоління.

«Для нас було дуже важливо, аби теми журналів були не лише науковими, а і науково-популярними, щоб кожен пересічний українець зміг прочитати його. Ми намагалися в першому номері долучити відомих письменників, журналістів та істориків», - розповідає випускова редакторка Інна Березніцька.

Команда, яка працює над цим журналом, розповіла, що їхнє наступне видання, вже практично готове, та проанонсували історії, які вже заплановані на сторінках видання.

1
1

«Ми обирали теми, про які повинні знати все більше українців, зокрема і в наступному номері буде матеріал про українського Мікеладжело. Це та людина, яка вийшла зі звичайного села на Тернопільщині і врешті решт стала одним з провідних диснеївських аніматорів. Такі історії надихають та вражають. Ми намагалися подати частинку мотивації та натхнення», - розповідає Інна Березніцька.

Про цього українського Мікеладжело можна і прочитати в інтернеті, проте їхня команда не просто перечитала інформацію про цього, а вони знайшли його нащадків. Знайшли вони їх у Сполучених Штатах Америки та дістали унікальні світлини, які можливо вперше можна буде побачити у виданні.

2
2

У наступному, другому виданні, буде певна рубрика, у якій біля фотографій старожилів розміщуватимуть «QR-коди». Цей код можна зісканувати з мобльного і переглядати відео розповіді старожилів про наше минуле.

Команда відкрита до читачів та готова брати до уваги всі зауваження, які можливо будуть поступати. Також готові приїжджати у різні міста, аби спілкуватися з читачами свого журналу та дослухатися до їхніх думок.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео