Для тернополян ціна на пальне може сягнути позначки 39 гривень за літр

1

Раніше «Терен» писав про протести автомобілістів, яким не по кишені зростання цін на пальне. За останні півроку пальне зросло в ціні приблизно на 4 гривні за літр. Проте прогнози надалі є невтішними, позначка може сягати і 39 грн./літр.

Ціни на пальне за останні півроку динамічно зростали, а найбільший стрибок відбувся у вересні-жовтні. Якщо водій, заправляючи автомобіль, за літр бензину А-95 платив 29 гривень - в жовтні він змушений платити 33 грн. за літр. Ціна на цю марку в один момент піднялася на 20-40 копійок.

Усі підняття пов’язані з ціною на нафту - вона стала дорожчою на світових ринках. Також це пов’язано з девальвацією гривні. Тому, якщо нафта зросте у ціні – українці платитимуть ще більше.

Однак, якщо нафта на ринку буде стабільною – українцям варто очікувати зниження та стабільності цін на пальне. Якщо вона зафіксується на позначці в межах 80 доларів – бензин в Україні коштуватиме на 50 копійок або і на 1,5 гривні менше.

Подорожчання нафти дорівнюватиме підвищенню вартості палива.

- Якщо США відновлять ще більш жорсткий санкційний режим проти Ірану, цим скористаються великі міжнародні спекулянти. Вони ще більше піднімуть ціну на нафту, тому певне підвищення цін на нафтопродукти буде і в нас, - каже Михайло Гончар, позаштатний експерт з питань енергетики Центру Разумкова.

В ході таких подій, якщо гривня буде стабільною, українці будуть платити 39 грн./літр. за бензин А-95. Якщо курс гривні не стабілізується, А-95 – коштуватиме 40 грн./літр і більше, повідомляє «BBC News Україна».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео