Орест Сарматський

Навесні на ринку буде дефіцит цибулі – експерти (Агро-новини)

0601 (Copy)

На українців чекає дефіцит цибулі. Вже навесні 2019 року запаси якісного овоча в сховищах скоротяться і це дасть змогу фермерам продавати свій товар, як мінімум,  втричі дорожче, ніж минулого сезону.

Такі прогнозу озвучив аналітик аграрного ринку Олександр Хорев, повідомляє EastFruit.

Причини такої ситуації – зменшення посівних площ під цибулю в Україні на 5%, каже експерт. До того ж, овочу не поталанило з погодою – через дощі його посадили на два тижні пізніше, потім завадила посуха. Як результат – масовий збір врожаю у вересні негативно вплинув на якість продукції перед закладенням до овочесховищ.

Таким чином у сезоні 2018-2019 ціни на цибулю в Україні можуть стати найвищими за останні 5 сезонів, прогнозує Олександр Хорев. Вже в першій половині сезону вартість цибулі сягнула до 9 гривень за кілограм.

Не врятує ситуацію й імпорт, переконаний експерт. Адже в Польщі, Нідерландах та решті країн, які могли би постачати цибулю до України, виробництво овоча теж скоротилося.

В «тіні» працюють близько 70% дрібних фермерів – експерт

0602 (Copy)
0602 (Copy)

Близько 70% дрібних фермерів досі працюють в «тіні», приховуючи від держави податки і бухгалтерію. Про це повідомив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький, передає УНН.

Така напівлегальна діяльніcть і є головною перепоною у доступі до фермерських дотацій, зауважив він.

– Коли ми говоримо про держпідтримку, то право на неї мають ті підприємства, які працюють абсолютно легально. Фермер має збувати свою продукцію не за готівку. Він повинен декларувати всі свої доходи і витрати, вести елементарну бухгалтерію, – каже Висоцький.

За його словами, сьогоднішня модель ведення бізнесу дрібними фермерами не є досить ефективною, щоб сплачувати податки.

Тому треба спочатку вивести фермерів у правову площину, а потім говорити про їхню держпідтримку, зазначив Висоцький.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео