Тамара Коблик

8 листопада в історії Тернопільщини

8

Цього дня народилися:

Архиєпископ Іларіон (в миру Дмитрій Іванович Процик; 1980, Зубрець)  — український релігійний діяч. Архиєпископ Рівненський і Острозький УПЦ КП. Постійний член Священного Синоду Української Православної Церкви Ки­ївського Патріархату.

2089_news
2089_news

Дирда Надія (1958, с. Голгоча, нині Підгаєцького району) – культурно-освітня діячка, краєзнавець.

Білян Ярослав (1948, с. Біла, нині Тернопільського району —  11. 09. 2003, м. Тернопіль) —  економіст, громадський діяч.

Ковальчик Оксана (1941, с. Плесківці, нині належ. до с. Чернихів Зборівського району) —  культурно-освітня діячка, педагог.

Максимчук Олександр (псевдо —  О. Кирилів, 1880, с. Більче-Золоте, нині Борщівського району —  26. 09. 1959, м. Вакав, Канада) —  релігійний діяч, літератор.

Стратійчук Дмитро (1892, с. Пилипче, нині Борщівського району —  20. 02. 1973, м. Вінніпеґ, Канада) —  релігійний діяч, літератор.

Цей день в історії Тернопілля:

1916 - Прийнято маніфест Української парламентської репрезентації „Український народе галицької землі!”

1952 - зіткнення агентурно-бойової групи МДБ через зраду колишнього зв’язкового облпроводу ОУН-Тернопіль Труся-Олеся з ОУН у Бережанському районі Тернопільської області (загинув райпровідник ОУН- Петро, захоплений надрайонний референт СБ-Чортків-Копичінці  Іван Пінязь-Око-28 років – засуджений на 25 років таборів).

У 2001 році 8 листопада країна вперше в історії відзначила міжнародний день КВК. Ідея свята була запропонована президентом міжнародного клубу КВК Олександром Масляковим.

Дата вибрана через те, що саме 8 листопада 1961 в ефір вийшла перша клубу гра веселих і кмітливих.

Міжнародний день КВК поки не був включений до реєстру всесвітніх свят ООН. Але, з огляду на розмах КВК-руху в країнах колишнього Радянського Союзу, цього не можна виключати.

Для КВК-щиків гра — це друга робота, ледь-ледь бізнес, і, напевно, доля. Для глядачів КВК — яскраве шоу.

5aa09cb578a7fbcf6cb94973d78001a0
5aa09cb578a7fbcf6cb94973d78001a0

8 листопада відзначається Всесвітній день містобудування або Всесвітній день урбанізму. Це свято присвячується розвитку містобудування як галузі, завдяки якій все більше і більше людей можуть отримати комфортний простір для життя, де забезпечені всі необхідні потреби.

den_urbanizaciyi
den_urbanizaciyi

Всесвітній день якості відзначається щорічно в другий четвер листопада в багатьох країнах світу. Це свято було створено за ініціативою Європейської організації якості, а незабаром ідея була підтримана і Організацією Об'єднаних Націй.

З'явився День якості в 1990 році. З 1996 року відзначається цілий Європейський тиждень якості, частиною якого і стало це свято. Воно було придумане як міра підвищення якості всієї продукції, виробленої сьогодні у світі. Ініціатори цього свята намагаються донести до свідомості людей всю ту важливість, яку має для здоров'я та життя людини висока якість товарів. Крім того, це свято має привернути увагу до неналежної якості багатьох товарів, які є шкідливими не тільки для навколишнього середовища, а й для організмів самих людей.

Всесвітній день юзабіліті відзначають з 2005 року у другий четвер листопада. Це свято присвячене практичності та зручності використання інтерактивних сервісів, електроніки та засобів зв'язку.

Крім того, юзабіліті позначає ефективність використання механічних інструментів та засобів, які виконують належним чином свої функції. Одним словом ці всі визначення можна назвати одним словом — практичність.

День юзабіліті був придуманий для того, щоб підвищити суспільну свідомість щодо необхідності спрощення використання продуктів та послуг, доступу до них, оскільки цей факт дуже важливий для комфортного життя людини.

Свято проводиться під гаслом «Зроби простіше!». Сьогодні технічний прогрес прагне до того, щоб зробити все, що оточує нас, зручним, простим та ефективним. При цьому важливою частиною цього процесу є забезпечення високої якості всієї техніки, що використовується нами в повсякденному житті.

Міжнародний день радіології відзначається в різних країнах світу 8 листопада. Це свято з'явилося в 2012 році, воно є спільною ініціативою Європейського товариства радіологів, Товариства радіологів Північної Америки, а також Американського коледжу Радіології.

den_radiologiyi
den_radiologiyi

Іменини сьогодні святкують Антон, Василь, Дмитро.

Вибір читачів за тиждень

Відео