Орест Сарматський

Садівникам у 2-3 рази вигідніше експортувати яблука, ніж продавати в Україні (Агро-новини)

яблука

Садівникам у 2-3 рази вигідніше експортувати яблука, ніж продавати в Україні

Експорт яблук високої якості може принести в середньому в 2-3 рази більше грошей, ніж реалізація їх на внутрішньому ринку. Про це в пишуть експерти EastFruit.

Нагадаємо, що Україна очолила рейтинг країн за темпами падіння цін на яблука: за чотири з половиною тижні жовтня українське десертне яблуко втратило в ціні майже 26%.

На думку аналітиків EastFruit, провідні садівники країни вже добре розуміють, що попит на преміальне яблуко на внутрішньому ринку порівняно невисокий в умовах надлишку яблука середньої та низької якості.

Тому вони орієнтують маркетинг на інші ринки збуту. На сьогоднішній день, за оцінками EastFruit, експорт яблука високої якості може принести в середньому в 2-3 рази більше грошей, ніж реалізація такої ж продукції на внутрішньому ринку.

Які ризики несе відкриття ринку землі, – експерт

Аби уникнути різних корупційних земельних схем на ринку, уряду потрібно до кінця цього року затвердити законопроект про обіг с/г земель і подати його на розгляду парламенту (до продовження мораторію на 2019 рік).  Про це в колонці на biz.nv.ua написав заступник виконавчого директора Центру економічних стратегій Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, що запускати ринок сільськогосподарських земель перед виборами влада не ризикне.

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Він зазначив, що українці поступово усіма правдами й неправдами намагаються отримати право розпоряджатися своєю власністю – земельними паями. Експерт зазначив, що позиція ЄСПЛ збігається з позицією багатьох українських юристів, які вважають, що таке обмеження порушує 41 статтю Конституції України, оскільки пайовики не можуть розпоряджатися своєю власністю.

Але Конституційний суд (КС), котрий існує на гроші платників податків, зокрема 7 млн - власників паїв, відмовився аналізувати, чи порушує «тимчасовий» мораторій право на власність. Що навіть гірше, ніж якби він визнав обмеження на продаж землі конституційним. Оскільки тепер українські суди будуть стояти перед дилемою - апелювати до вирішення ЄСПЛ, або національного законодавства, не маючи позиції КС. З огляду на, що рішення суддів в Україні коливаються в залежності від прихильності платоспроможних позивачів з одного боку та політичної доцільності з іншого, є ризик, що судова практика в подальшій трактуванні легітимності мораторію буде як дишло, куди повернув, туди й вийшло, – пише Яблоновський.

Він наголошує, що в Україні середній вік власників паїв - більше 55 років. З них 65% або майже 4,5 млн - пенсіонери. Приблизно чверть власників паїв у віці 70 і більше років.

Для них можливість продати пай - чи не останнє джерело значної суми, яку можна мати під рукою на чорний день, витратити на лікування, ремонт будинку або придбання побутової техніки, щоб зробити життя трохи комфортніше. І якщо замість оренди на 49 років, до кінця якої вони не доживуть, з'явиться альтернатива продати свій пай за вищою ціною, вони нею скористаються. Навіть якщо процедура буде не бездоганною юридично, – пише експерт.

І додає, що якщо фермер або агропідприємство, які орендують ці паї, дізнаються про нові схеми, вони будуть намагатися таку землю купити, щоб не втратити так важко зібраний по шматочках у 4 га цілісний земельний масив.

Таким чином, є ризик замість цивілізованого відкриття ринку стимулювати нові схеми та корупцію, – підсумував Яблоновський.

Вибір читачів за тиждень

Відео