Орест Сарматський

Ціни на цибулю лихоманить  (Агро-новини )

1401 (Copy)

Kurkul.com разом з FreshBot продовжують слідкувати за змінами цін на ринку овочів та фруктів.

Уже кілька років повторюється подібна ситуація з цибулею і не тільки, коли дефіцит продукції змушує виробників ховати в сховища все, а гравці на ринку шукають альтернативні канали закупівлі.

Наразі ціна на цибулю «просіла» приблизно на 20%, що зумовлено тим, що імпортери завезли узбецьку і азербайджанську продукцію, якою заповнили полиці більшості супермаркетів не тільки столиці, а й країни.

Кілька тижнів поспіль українська цибуля трималася на позначці 12-13 грн/кг, а також мала невелику тенденцію до зростання, а після перших партій імпортної продукції відразу впала до 8-8.5 грн/кг, однак морози в азійських країнах-постачальниках трохи підняли ціни на українському ринку.

У найближчі кілька тижнів ціни будуть ще стрибати і якщо системно буде налагоджений імпорт цибулі, то місцевим виробникам доведеться боротися за місце на полицях.

Крім місця на полицях вітчизняних супермаркетів, наші виробники втрачають і можливості отримувати нові перспективні ринки збуту в ЄС. Стабільно висока ціна на європейських ринках (в межах €0,35-0,45/ кг), ймовірно недостатня для очікувань наших виробників, і вони не охоче постачають туди продукцію, віддаючи місце іншим країнам виробникам і саме за це найобразливіше.

Найбільший вітчизняний виробник лохини експортував тисячу тонн ягід до Європи

1402 (Copy)
1402 (Copy)

Господарство ТОВ «Бетек», що на Житомирщині, цього року експортувало до Європи близько 1 тис. т лохини. Про це повідомив начальник комерційного відділу ТОВ «Бетек» Андрій Борисенко, передає Укрінформ.

– На площі 325 га у Новоград-Волинському районі ми вирощуємо тільки лохину і в нас зараз найбільша в Україні й одна із найбільших плантацій у Європі. Експортом до європейських країн займаємося більше трьох років. Маємо партнерів у Голландії, Німеччині, Бельгії та Великобританії. Цього року зібрали близько тисячі тонн лохини. Всю свіжу продукцію одразу експортуємо, – розповів Андрій Борисенко.

За його словами, продукція сертифікована і безпечна для споживача. Земля, на якій вирощується лохина, визнана екологічно чистою.

Для вирощування лохини Житомирську область вибрали не випадково. Вона виявилася найбільш сприятливою.

– Вирощування будь-якої культури – це дуже складний процес. Земля, вода, кліматичні умови та людський ресурс – основні чотири фактори, які впливають на розвиток бізнесу в ягідництві. Наш регіон більш континентальний, і якщо порівняти із основним конкурентом у цій сфері, Польщею, то у нас більше сонця, тому ягода солодша. Тобто, це одна із суттєвих переваг, – додав Андрій Борисенко.

За його словами, наразі компанія шукає інші альтернативні культури, вирощуванням та реалізацією яких планує займатися згодом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео