Орест Сарматський

Фермери вимагають відставки голови асоціації фермерів Стрижака (Агро-новини)

1602 (Copy)

Учасники зборів фермерів центральних областей України закликали голову Асоціації фермерів і приватних землевласників України Миколу Стрижака піти у відставку через провал реалізації програми з державної підтримки у 2018 році і провал роботи з відстоювання інтересів фермерів. 

Про це повідомляє agronews.ua.

Нагадаємо, що фермери на минулому тижні проігнорували зустріч в Мінагрополітики щодо роздачі дотацій, яка була призначена на вівторок. На цю нараду прийшли тільки три голови обласних асоціацій і сам голова АФЗУ Микола Стрижак. Від фермерів більше ніхто не прийшов. Це вже не перший випадок, коли фермери ігнорують зустріч з керівництвом мінагрополітики та головою АФЗУ.

Підбиття підсумків використання коштів держпдтримки фермерів, так званого «фермерського мільярду» одним із одним із найважливіших питань, яке обговорювалось на зборах. Із різкою заявою з вимогою відставки голови АФЗУ через провал програми держпідтримки і погане відстоювання інтересів фермерів з боку керівництва асоціації виступив фермер з Чутівського району Полтавської області Олександр Квітчатий.

Збори фермерів центральних областей України пройшли 9 листопада в Черкасах. В заході прийняли участь фермери, кооперативи, власники особистих селянських господарств Київської, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської та Полтавської областей.

Раніше голова асоціації фермерів визнав причетність до провалу держпідтримки фермерів на 2018 рік.

Стрижак і в минулому році разом з Мінагрополітики приймав участь в розробці програми держпідтримки фермерів на 2018 рік. Однак, виконання цієї програми було повністю провалено, що визнали навіть у самому міністерстві. Зокрема, за останніми даними Мінагрополітики, з одного мільярда гривень, передбаченого урядом на допомогу фермера у поточному році, виділено лише 12 млн гривень.

Представники фермерської спільноти називають причиною провалу те, що під час розробки програми їх думка не враховувалась.

Україна збільшила імпорт свинини в чотири рази

1601 (Copy)
1601 (Copy)

Україна в січні-жовтні збільшила імпорт свинини до 23,4 тис. т на загальну суму $43,2 млн, що в чотири рази більше показників за весь 2017 рік. Про це повідомила прес-служба Асоціації свинарів України.

Нагадаємо, фермер з Донеччини експортує ВРХ до трьох країн світу.

– У січні-жовтні в Україну надійшло 23,4 тис. т свіжого, охолодженого і мороженого м'яса свиней з-за кордону загальною вартістю $43,2 млн. Так, ще до кінця року обсяги імпорту свинини в чотири рази перевищили минулорічні, – йдеться в повідомленні.

Експерти зазначили, що імпорт свинини цього року пожвавився внаслідок скорочення внутрішньої пропозиції, що призвело до підвищення внутрішніх цін порівняно з цінами на свинину іноземного походження.

При цьому, за словами експертів, враховуючи середньомісячну активність ввезення свинини протягом другого півріччя, її сукупний річний імпорт може сягнути 30 тис. т.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео