Орест Сарматський

Думка: Кооперативи дадуть поштовх сільському розвитку (Агро-новини)

1801 (Copy)

Кооперація може зробити вагомий внесок у розвиток сільської місцевості, як це сталося у Німеччині.

Про це заявив експерт проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» Марсель Гердс, йдеться у повідомленні проекту.

Він підкреслив, що кооперативні форми організаційного устрою задіяні в усіх сферах.

«У Німеччині існує велика кількість кооперативів, таких як: кредитні, житлові, енергетичні, продовольчі та сільськогосподарські, тощо. Зокрема, в сільській місцевості відповідальність за надання державних соціальних послуг передається відповідним кооперативам. Держава не виділяє на це коштів. Кооперативи самостійно забезпечують свою діяльність за рахунок внесків своїх членів», — розказав він.

На його думку, є також інші переваги кооперативів: незалежність від держави, стабільні робочі місця та демократичний підхід — «один член, один голос».

На думку Марселя Гердса, існують наступні передумовами успішного розвитку кооперативів:  інформація та освіта;  незалежність від субсидій, забезпечення автономії кооперативів;  запровадження ринку землі для залучення капіталу та інвестицій; сприятливе податкове регулювання діяльності кооперативів; боротьба з корупцією.

Україна — у ТОП-20 виробників органіки

Розвиток ринку органічної сільгосппродукції є в даний час одним із основних перспективних напрямків українського АПК.

Про це заявила співзасновник компанії BIO FARM ORGANIC Світлана Віязловська в інтерв'ю ІА «АПК-Інформ».

1802 (Copy)
1802 (Copy)

При цьому вона зазначила, що Україна, маючи в своєму розпорядженні достатньо сприятливі умови для розвитку органічного сільського господарства, вже досягла певних позитивних результатів у даній сфері.

Так, наразі Україна займає 20-е місце в світі й 11-е в Європі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. При цьому за останні 5 років вони збільшилися на 54% і в даний час складають 421,5 тис. га, з яких 48,1% зайняті під вирощування зернових (7-е місце серед країн-виробників органічних зернових). Понад 16% займають олійні (5-е місце в світі), 4,6% — бобові (7-е місце). Під овочами зайнято 2% угідь (10-е місце), а під фруктами — 0,6%», — уточнила Віязловська.

За її словами, сьогодні 80% органічної продукції України йде на експорт.

Вибір читачів за тиждень

Відео