Тамара Коблик

22 листопада в історії Тернопільщини

22

Цього дня народилися:

Животко Олександра (1894, с. Жуківці Кременецького повіту на Волині (нині село Лановецького району Тернопільської області) — 5.07.1973, м. Нью-Йорк, США) — українська письменниця, журналістка.

Левенець Олексій (1976, м. Тернопіль) – капелан, голова та засновник благодійного фонду «Вірую».

levenets
levenets

Ломацький Михайло  (1886, с. Суходіл Гусятинського району – 24.10.1968, м. Шварцвальд, Німеччина) – український письменник, публіцист, культурно-громадський діяч, географ, етнограф.

lomatskyj
lomatskyj

Сабрига Михаїл (Сабрига Михайло Йосипович) (1940, с. Бортків, нині Золочівського району Львівської області — 29.06.2006, м. Житомир; похований у селі Зарваниця Теребовлянського району Тернопільської області) — український релігійний діяч, єпископ УГКЦ.

sabryga-myhail
sabryga-myhail

Цей день в історії Тернопілля:

1919 року - в с.Зіньківці на Хмельниччині померла видатна українська актриса і співачка, уродженка м.Чортків Катерина Андріївна Рубчакова.  Найкращими її драматичними ролями  були: Галя («Назар Стодоля» Т. Шевченка), Маруся («Маруся Богуславка» і «Ой не ходи, Грицю» М. Старицького), Анна («Украдене щастя» І. Франка), Тетяна («Міщани» М. Гоголя) та ін. Загалом К. Рубчакова зіграла 79 драматичних, 27 опереточних, 18 оперних ролей. У концертному репертуарі співачки були пісні М. Лисенка, М. Вербицького, Я. Лопатинського, К. Стеценка й народні. Перепохована в м.Тернополі.

1926 року - в с.Шельпаки Підволочиського району помер священик, громадський діяч, голова Збаразької повітової Національної ради в період ЗУНР о.Олексій Заячківський.

1944 року - в м.Ярослав (Польща) помер поручник УГА, педагог, гімназійний професор, громадсько-освітній діяч, уродженець Збаража Дмитро Степанович Івашкевич.

2010 року - початок безстрокової акції протесту на Майдані Незалежності в Києві проти нового Податкового кодексу, написаного урядом Азарова, які підтримували акціями по всій Україні.

2014 року - на Тернопільщині акції протесту Помаранчевої революції розпочалися в обласному центрі блокуванням залізничної колії, мітингами на Театральному майдані та в усіх райцентрах, містах, селищах, селах. Виборчий штаб Віктора Ющенка очолював народний депутат України Іван Стойко. Тернопільська обласна і міська ради прийняли рішення про визнання Віктора Ющенка Президентом України, а також «Про недовіру ЦВК», «Про політичний страйк у Тернополі».

2015 року – помер Яницький Володимир Ярославович — військовик 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів). Народився 14 вересня 1975 у м. Тернопіль. Помер у 2-ій лікарні м. Тернополя в ніч на 22 листопада 2015 року (40 років). Похований на Микулинецькому кладовищі.

12 років тому, 22 листопада 2004 року, мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція.

14 років тому, у понеділок 22 листопада 2004 року, о дев’ятій годині ранку мітингом на Майдані Незалежності розпочалась Помаранчева революція – кампанія протестів, мітингів, пікетів, страйків та інших актів громадянської непокори в Україні, організована і проведена прихильниками Віктора Ющенка, основного кандидата від опозиції на президентських виборах у листопаді-грудні 2004 року, після оголошення Центральною виборчою комісією попередніх результатів, згідно з якими нібито переміг його суперник – Віктор Янукович. За п’ять хвилин до дев’ятої мітингувальники перекрили рух на Хрещатику і зайняли місце під майданівською сценою, яку спорудили напередодні. Більше з цього місця протягом доби вони не зійшли. Завершувався ранковий мітинг Ющенка уже 40-тисячним зібранням. Увечері на київський Майдан Незалежності прийшли майже 150-тисяч людей. І всі сто п’ятдесят тисяч скандували ім’я Ющенка. Вже наступного дня почали повсюдно з’являтися помаранчеві стрічки – символ тих революційних подій. Акції громадянської непокори набирали обертів і тривали до 26 грудня, коли у ході другого туру голосування стало відомо, що переміг Віктор Ющенко. Спроба прихильників Віктора Януковича опротестувати результати повторно проведеного другого туру виборів не принесла результатів, і ще до закінчення судового засідання Віктор Ющенко був офіційно визнаний обраним Президентом України. 23 січня 2005 року він склав присягу і заступив на посаду Президента. Але досить скоро ілюзії суспільства розвіялися. За п’ять років президенства Ющенка ставлення людей зміниться на протилежне, практично всі українці вважатимуть цей час – часом втрачених можливостей. А через дев’ять років громадяни України знову муситимуть виходити на площі та майдани, аби боронити незалежність власної держави й відстоювати засадничі права та свободи.

den_svobody
den_svobody

День подяки в Америці є одним з найулюбленіших свят. Традиційно воно відзначається в останній четвер листопада, починаючи з 1621 року.

Придумали таке гарне свято англійські колоністи з Плімутської колонії, які, побоюючись суворої, голодної зими, організували день подяки, який відзначали разом зі своїми сусідами-індійцями. Після цього індіанці допомогли їм вижити взимку, а нове свято колоністи вирішили вважати своєрідним релігійним актом в ім'я Всевишнього.

У 1789 році День подяки в США був офіційно затверджений загальнонаціональним святом. Відповідне рішення прийняв перший президент країни Джордж Вашингтон.

При святкуванні Дня подяки до цих пір дотримуються споконвічних традицій. Це свято відзначають в колі рідних та близьких людей, обов'язково відвідуючи церкву та радуючи один одного теплими словами. У цей день кожен намагається щось пожертвувати нужденним, подякувати Богу за все, що має, і сказати спасибі ближнім.

День подяки

А ще сьогодні День пам'яті Джона Кеннеді.

Джон Кеннеді входить в число найвідоміших президентів Сполучених Штатів Америки. Саме 22 листопада 1963 року в Техасі пострілом снайпера був вбитий видатний президент США.

jfk_long
jfk_long

Іменини сьогодні святкують Івани, Олександри, Порфирії, Мотрони і Антонії.

Вибір читачів за тиждень

Відео