Виставку про Голодомор представили в музеї на Борщівщині

72faf0450468752623b127b63bbb94ff

У Борщівському обласному краєзнавчому музеї можна ознайомитися з матеріалами виставки, присвяченої Голодомору 19320-33 років. Виставка діє в рамках загальноукраїнської акції «Засвіти свічку».

Вражає представлена на виставці карта СРСР з місцями та переліком концтаборів (їх понад 230) . Це була ціла система більшовицького терору, метою якої було залякати людей, зламати психіку, убити прагнення до волі, власної думки, будь-яке бажання вільного господарювання на власній землі, пише сайт Тернопільської обласної ради.

Великих втрат зазнав український народ під час голоду в 1921-22 років. Але найбільшою трагедією став для нього голод 1932-33 років, що був здійснений режимом партії більшовиків на чолі зі Сталіним. Він став справжнім геноцидом, свідомим знищенням людей, трагедією величезних мас українського населення. Непосильні хлібозаготівлі 1932-1933 років. Представники влади вимітали з селянських дворів буквально все до зернини. Нишпорили в хатах, повітках, хлівах, льохах, забираючи  останню картоплину чи бурячок з дитячих рук, зварену страву з печі, схований в запічку вузлик з квасолею чи горохом, випотрошували навіть зерно заховане  в ляльках, якими гралися діти. Все це привело  привело до масового голоду  і голодних смертей.  На окремих територіях  в  центральних  та південних регіонах України  кількість населення  в 1932-1933 роках  зменшилася  від  3 до 9 разів.  Вимирали цілими сім’ями, родинами, зникали  цілі села.

На виставці, що експонується в музеї, представлена велика кількість  інформативно-документальних матеріалів, окремі фоторепродукції світлин, книги з дослідницькими публікаціями різних авторів, а також друковані  спогади  жителів Борщівщини  про голод 1946-1947 років (зібрані в селах району учасниками клубу «Лідер» (кер. О. Лотоцька) Борщівського будинку дитячої творчості, з яким музей тісно співпрацює багато років).

Жахливою є статистика про жертви  українських голодоморів ХХ століття,  в  яких загинуло від 7 до 10 мільйонів людей. Український парламент в 2006 році офіційно визнав Голодомор актом геноциду українського народу, здійсненого керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР.   В листопаді 2003 року  на 58 сесії Генеральної Асамблеї ООН голод  в Україні в 1932-33 роках  було  названо національною трагедією, а 23 жовтня 2008 року Європарламент визнав Голодомор 1932-1933 років злочином проти  людства.

Матеріали виставки  сприяють проведенню в музеї тематичних  заходів та уроків пам’яті з метою поглибленого вивчення  трагічних сторінок нашої історії, які не можно забувати. Адже говорити про минуле  необхідно щоб зберегти пам'ять народу  заради майбутнього.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео