Віра Олександрович

Про секрети таємничого Червоногорода можна дізнатися на Тернопільщині (фото)

Основне

Більше дізнатися про зникле місто Червоногород і його жителів тепер зможуть усі охочі. Виставку під назвою «Образи Червоногорода» відкрили у селі Нирків на Заліщанщині учора, 25 листопада.

За відповідні ґрунтовні дослідження треба подякувати Тарасу Грицюку із Києва і Світлані Ославській із Івано-Франківська. Дизайн і візуальні рішення виконала Ольга Зарко (Київ). Координував проект Василь Кулевчук (Київ).

Vystavka
Vystavka

Організатором такої розвідки історико-культурної спадщини таємничого міста став культурно-освітній простір «Ґалатиґа», розташований у селі Нирків.

– Виставка показує історичну і культурну спадщину Червоногорода із різних ракурсів, – стверджують організатори експозиції. – Сьогодні від колишнього містечка залишилися всього кілька зруйнованих споруд і назва – «Урочище Червоне». Але в пам’яті жителів Ниркова ще існує інший Червоногород, в якому жили люди, ходили до костелу і до млина.

Саме тому велика частина цієї виставки – це спогади жителів Ниркова. В експозиції автори поєднали історичні дати і факти історії Червоногорода із оповідями про життя пересічних людей. Виставка розповідає одночасно про велику історію держав і воєн, а також малу історію людей, які були першими жертвами катаклізмів історії.

– Ця збірка також про те, яким різноманітним було минуле цього регіону. Адже поряд жили різні народи і віряни різних конфесій, – додають автори експозиції.

До речі, окремий тематичний блок дослідники присвятили вимушеній міграції до Ниркова і з Червоногорода. Зокрема, художниця Оксана Федько створила дві візуальних історії про переселення на основі розповідей жителів Ниркова. У виставці також використали фото із родинних архівів.

– Реалізація проекту стала можливою за підтримки Українського культурного фонду і Нирківської сільської ради, – додають у «Ґалатизі». – Втім, позиція Українського культурного фонду може не співпадати із думкою авторів проекту.

Infostend
Infostend

Окрім того, завдяки цьому проекту на території урочища Червоне, де розташовані руїни палацу, встановили інформаційні стенди. На них туристи зможуть прочитати про замок-палац Понінських-Любомирських, млин, костел Вознесіння Пресвятої Діви Марії, монастир сестер-милосердниць та усипальницю Понінських, а також про червоногородський цвинтар. Текст на інфостендах спеціально надрукували українською та англійською мовами.

Фото надані культурно-освітнім простором «Ґалатиґа»

Довідка. Експозицію можна оглянути в освітньо-культурному просторі «Ґалатиґа» за адресою: вул. Т. Шевченка, 13, с. Нирків, Заліщицький район, Тернопільщина

Вибір читачів за тиждень

Відео