Нецільова земля: у Монастириськах сусід влаштував столярний цех в приватній хаті

DSCN0138f

Степан Підгірний з дружиною Галиною не один десяток років живуть у приватному будинку в місті Монастириська. Тут ведуть господарство на городі, чекають дітей на гостину. Проте останні роки спокою в своєму помешканні годі й чекати. Адже, за словами, пана Степана, сусід через паркан Мирослав Курчинський влаштував в своїй хаті столярний цех з виготовлення дверей, вікон тощо. З того часу шум та запах хімічних речовин стали постійними сусідами родини Підгірних.

- Вони займаються виготовленням вікон, дверей, заготовками до меблів близько десяти років. Раніше ми закривали на це очі, бо масштаб виробництва був невеликим. Та тепер жити тут нестерпно.

Степан каже, що родина його сусіда перетворила своє житло на цех: на першому поверсі – виробництво, на другому – кімнати для життя.

- І весь цей пил від фарби й лаків вентиляторами спрямовуються у сторону нашого обійстя, адже відстань від цеху до нашого житла – 13 метрів. Приїздила комісія міськради, виміряла. Сказала, що варто звертатися до суду, що ми і зробили. Адже такий бізнес, окрім того, що не може вестися в житловому будинку, так ще й розміщуватися повинен не менше як на 50 метрів від житлової забудови, - розповідає Степан Підгірний.

Позов до суду Степан уже подав, родина найняла адвоката. Чоловік каже, що навіть не може закінчити добудову поруч хати, адже вона знаходиться ще ближче до паркану із сусідом, а відповідно і до «столярного цеху», який працює і вдень, і часом уночі.

- Сусід зареєстрований як фізична-особа підприємець. Проте згідно відповіді на запит, яку подавав наш адвокат в міськраду, йому надавали землю під житло, а не під цех, - переконує пан Степан.

Через сусіда-підприємця родина Степана зрідка відкриває вікна в будинок, адже пил летить в хату і нічим дихати. Через це в кімнатах «кинувся» грибок, постійна сирість. Дружина Степана – Галина Підгірна каже, що навіть гостей приймати соромно, адже стіни в жахливому стані. І ремонтувати помешкання з року в рік немає сенсу, адже «свіжий» ремонт помилує око кілька місяців, а далі знову сирість та пліснява.

- Я усе розумію. Кожен зараз виживає як може, але ж для чого тоді існують цільові призначення землі, будинку, санітарні норми тощо? Так кожен може у себе на подвір’ї облаштовувати цехи і не зважати на закон?, - обурюється Степан Підгірний.

До слова, сьогодні відбудеться перше судове засідання за позовом Степана Підгірного. Він уже не раз звертався до поліції, писав звернення, листи, проте все на марно. Поява правоохоронців зупиняла діяльність цеху на короткий час і виробництво продовжували.

Щодо Мирослава Курчинського, то він не бачить у своїй діяльності протизаконних дій. Каже, що давно зареєстрований як підприємець, сумлінно сплачує податки й не шкодить здоров’ю та спокою сусіда. Ба більше, впевнений, що Підгірний через суди намагається помститися йому за те, що свого часу не погодив приватизацію ділянки неподалік.

Та тепер цей та інший факти з’ясовуватиме Феміда. Тим паче, що таких випадків «добросусідства» на Тернопільщині, думаємо, чимало. Через це вдвічі цікаво, що вирішить суд. Далі буде…

Джерело: Погляд

Фото з відкритих джерел, відео з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео