Орест Сарматський

Фахівці назвали причини скорочення виробництва меду в Україні (Агро-новини)

2811 (Copy) — копия

Наразі медова галузь в Україні переживає кризову ситуацію. По-перше, виробництво скорочується через протраву бджіл, а по-друге, штучне зниження експортної закупівельної ціни.

Про це розповів голова спільноти бджолярів Миколаївської області Андрій Галдіна, повідомляє Agro-yug.com.ua.

– Ці два факти, накладаючись один на одного, гальмують галузь, і відкидають її, я б навіть сказав, на кілька років назад. Тому що бджолярі, які планували розширення своїх господарств, зараз навпаки замислюються про заморожування, про переробку меду і подальшу його реалізацію не як сировинного продукту, а як продукту кінцевого споживання. Тобто, шляхом фасування, шляхом переробки в медові вина, – заявляє фахівець. 

За словами Галдіна, недавно до спільноти надійшла пропозиція подібного характеру від однієї фірми з Харківській області про переробку меду в порошок. Цей медовий продукт використовується в оборонній сфері, як енергетична добавка у харчування солдатів.

Фермери Швейцарії боротимуться за роги корів на референдумі

2812 (Copy)
2812 (Copy)

У Швейцарії відбудеться референдум щодо субсидій фермерам, які розводять корів з рогами. Двом третинам швейцарських корів видаляють роги, або вони у них відсутні генетично. Про це повідомляє Hromadske.ua.

Ініціатором заходу став фермер Армін Капаул. Він розповів, що почав свою боротьбу за збереження рогів у тварин після того, як «прислухався» до своїх корів.

– Ми маємо поважати корів такими, якими вони є. Залиште їм роги. Коли ви дивитесь на них – вони тримають голову високо і гордо. Якщо ж у них забрати роги, їм стає сумно, – сказав фермер журналістам.

Армін Капаул запевняє, що роги допомагають коровам у спілкуванні та у терморегуляції тіла.

Спершу він звернувся до влади з пропозицією виділяти фермерам близько $190 за кожну рогату тварину. Однак, ніхто з чиновників не підтримав подібну ініціативу.

Після цього Армін Капаул зібрав 100 тис. підписів під офіційною петицією, що і стало причиною для запуску національного референдуму.

Його пропозицію підтримують люди, які вважають видалення рогів у худоби жорстоким. Адже для цього молодим тваринам під анестезією проводять випалювання ріг розпеченим залізом.

Серед опонентів ініціативи – уряд і деякі фермери.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео