АнімаМедіа у Чорткові: медіаграмотність онлайн, офлайн і в кадрі (фоторепортаж)

47062109_591346921322526_4614330425496567808_n

Вам знайоме слово «медіаграмотність»? Якою б не була відповідь, ви зустрічаєтеся щодня: вмикаючи телевізор, гортаючи стрічки соцмереж, сторінки газет, перемикаючи радіостанції, та й просто перебуваючи в людському середовищі, де витає море інформації.

Розуміння, як і навіщо нам потрібне споживання тих чи інших даних, новин, пліток чи думок – дуже важливе для сучасної людини, а надто в нинішній час.

У Чорткові дуже вчасно вирішили дати з цим раду. У жовтні стартувала Школа медіаграмотності та анімації «АнімаМедіа», освітній проект за підтримки Українського Культурного Фонду на базі Чортківської міської музичної школи. Авторка проекту – режисерка-аніматорка Таня Ясінчук, яка другий рік викладає пластилінову анімацію у художньому відділі музичної школи.

Початковою метою проекту було познайомити молодь Чорткова з основами медіаграмотності та навчити основ пластилінової анімації, щоб використовуючи отримані навики, учасники проекту втілили власні ідеї в анімаційні ролики про інформацію.

Так у жовтні відбулося десять лекційних зустрічей на актуальні теми, у листопаді – ще одна, «бонус». Досвідчені медіаексперти, аналітики, як от Дмитро Потєхін, сертифіковані тренери, тележурналісти, серед яких продюсерка Суспільного телебачення Зоряна Биндас, викладачі та науковці розкривали учасникам проекту актуальні теми, підводили до дискусій, запитань та роздумів.

Піар і пропаганда – це завжди погано? Чи всі фейки ми помічаємо? Кому вигідні безкоштовні газети? Чи бувають ЗМІ незалежними? Кому вірити в наш час? Що таке стандарти журналістики та де їх шукати? Як поводитися в соцмережах і що робити із кібербезпекою. Чи бувають хакери хорошими й ще чимало всього цікавого. Десятки наших слухачів уже знають, як на це відповісти.

Уже в ході найперших зустрічей виявилося, що потреба в навчанні медіаграмотності значно більша – аудиторія слухачів виявилася в рази ширшою. До теми неабияку цікавість виявили дорослі – педагоги, службовці, фахівці з медіа, підприємці громадські активісти.

Далі – ще цікавіше. От пригадайте – коли ви востаннє тримали в руках пластилін? В садочку, може у школі… А це – не просто дитяча забавка, вірите? Ми переконалися.

У листопаді, коли настав час такої «дитячої» роботи – пластилінової анімації – дорослих не поменшало. Під керівництвом Тані Ясінчук та з операторською й технічною підтримкою Олега Марчака народжувалися ідеї, потім пластилінові герої, сюжети, сцени, рух… Замість очікуваного одного анімаційного ролика буде створено аж чотири сюжети про необхідність медіа-гігієни. Їх найцілеспрямованішими режисерами стали Олександра Шаровська, Анатолій Петльований, Олеся Токарь і Тетяна Сороковська.

Що вийшло в авторів? Ми показали на фінальній презентації у Чортківській музичній школі 28 листопада. Вже сьогодні анімація – у вільному доступі.

А ще доступними після завершення проекту будуть і лекції з медіаграмотності. Знайти посилання на них можна буде у мережі Facebook, на сторінці Школа медіаграмотності та анімації АнімаМедіа.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«192709,192710,192711,192712,192713»]

Ірина БРУНДА, організаційна координаторка проекту

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео