Віра Олександрович

Проблема: на Тернопільщині не вистачає логопедів, дефектологів і сурдопедагогів (фото)

Основне

Загалом 17 інклюзивно-ресурсних центрів відкриють на Тернопіллі до кінця цього року. Власне, такі юридичні особи зареєстровані ще 1 вересня 2018 р., але запрацювати змогли не всі. Основна проблема – брак спеціальних кадрів для таких установ.

Нагадаю, у нашій області – понад 13 тисяч діток із особливими освітніми потребами. І на них донедавна майже ніхто не звертав увагу.

– Держава на облаштування таких центрів для Тернопільської області виділила понад 3 млн грн, а також – близько 2 млн 600 тис. грн – на корекційні вправи та навчання, каже начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної держадміністрації Ольга Хома. – Разом із тим, ми помітили брак спеціалістів. В області їх стільки немає, адже у районах раніше ставилися до дітей із особливими потребами не надто відповідально.

Збараж
Збараж

Річ у тім, що діток із районів досі відправляли в обласний психолого-медико-педагогічний центр. Така установа більше не працює, її розформували, додає Ольга Хома. Тож допомогу особливим діткам мають надавати на місцях. І десятий за рахунком інклюзивно-ресурсний центр нещодавно відкрили у Збаражі на базі місцевої школи №1. На його облаштування із державного бюджету спрямували понад 160 тисяч гривень. Тепер там консультуватимуть більш як 30 діток із особливими освітніми потребами.

– Відразу хочу, аби всі зрозуміли: між інклюзивно-ресурсними центрами і інклюзивними класами є різниця, – пояснює Ольга Хома. – Інклюзивно-ресурсний центр не надає послуги навчання, тобто освітні послуги. В таких установах проводять обстеження діток і надають певну реабілітацію або проводять корекційні вправи. Це їм робити дозволили, адже працювати у закладах повинні кваліфіковані спеціалісти: логопеди, психологи, реабілітологи і власне керівники центрів. Це може бути дефектолог, сурдопедагог, якщо є дітки, які не можуть розмовляти, тощо.  

До речі, створювати інклюзивно-ресурсні центри на Тернопіллі почали у червні цього року із підписання Меморандуму з Фондом Петра Порошенка. Саме він вперше підняв цю тему на всеукраїнському рівні, підкреслили в обласній держадміністрації.

Збараж2
Збараж2

Фото з сайту - oda.te.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео