Орест Сарматський

Туреччина збільшила закупівлі українського волоського горіха в 5,5 разів (Агро-новини)

0501 (Copy)

Виручка від експорту українських горіхів у січні-жовтні 2018 року виросла на 77% порівняно з аналогічним періодом минулого року

За перші десять місяців поточного року Україна різко збільшила експорт волоських горіхів.

Виручка від експорту за цей період склала 77,3 млн доларів і збільшилася на 77% порівняно з аналогічним періодом 2017 року. Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Найбільшим імпортером волоського горіха з України за цей період стала Туреччина, яка купила продукції на 9,3 млн доларів або 2,6 тис. тонн, збільшивши закупівлі українського горіха в 5,5 разів. Туреччина змістила на друге місце Францію, яка імпортувала ядер волоського горіха з України на 8,5 млн. доларів.

За січень-жовтень поточного року Україна збільшила експорт горіха в Болгарію в 4,5 рази і в Румунію майже в 7 разів. Таким чином Болгарія в рейтингу покупців ядра волоського горіха з України посіла шосте місце, а Румунія – одинадцяте. Серед країн, які раніше майже не імпортували ядро волоського горіха, а в 2018 році стали закуповувати значні обсяги, були також Чехія і Словенія.

Греція, яка зайняла в рейтингу третє місце серед імпортерів ядра волоського горіха з України, збільшила закупівлі вдвічі. Голландія посіла четверте місце, наростивши імпорт волоського горіха з України в 2,7 рази. Ірак залишився п'ятим, але зменшив закупівлі на 4% у вартісному вимірі.

Експорт українського часнику виріс в 2,5 рази

0502 (Copy)
0502 (Copy)

Хоча обсяг експорту залишається порівняно невеликим – всього 450 тонн за 10 місяців, але це практично єдиний сегмент овочевого експорту, який взагалі росте.

Кількість фермерів, які розчарувалися у вирощуванні часнику в Україні стрімко зростає, тому що це на практиці виявилося не так просто, як було презентовано на конференціях, йдеться у матеріалі EastFruit.

Та внаслідок того, що тема привернула багато уваги, виробництво часнику в країні і також експорт часнику з України також ростуть.

За оцінками аналітиків, за перші дев'ять місяців 2018 року експорт часнику з України виріс у 2,5 рази порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Зазначається, що хоча обсяг експорту залишається порівняно невеликим – всього 450 тонн за 10 місяців, але це практично єдиний сегмент овочевого експорту, який взагалі росте.

Для порівняння, найбільший експортер часнику в світі, яким є Китай, відвантажує щорічно на експорт 1,7 млн тонн цієї продукції. Найбільшим покупцем часнику з України є Латвія, на яку припадає майже 40% експорту в 2018 році. Далі йдуть: Польща, Естонія та Грузія. Естонія і Грузія є новими ринками збуту – до 2018 року вони практично не купували український часник. Ще одним новим ринку збуту для часнику з України стала Австрія, яка закупила першу партію продукцію цього року.

Таким чином, на Євросоюз припадало 85% всього експорту часнику з України. Близько 11% українського часнику було експортовано в Грузію, 3% – в Білорусь і ще близько 1% – до Канади.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео