Тамара Коблик

6 грудня в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

Комаровський Микола (1883, м. Дніпропетровськ — 1972, м. Заліщики) — український драматичний актор, режисер і театральний антрепренер.

 

komarovsykiy-mikola-antonovich
komarovsykiy-mikola-antonovich

Спиридон Литвинович (1810, Дрищів, сучасне Надрічне (Бережанський район) — 4 червня 1869, Львів) — єпископ Української греко-католицької церкви; з 5 травня 1864 року — Митрополит Галицький та Архієпископ Львівський — предстоятель Української греко-католицької церкви. Засідав у Галицькому сеймі як віриліст (представник духовенства) упродовж 1861–1869 років. Віце-маршалок Галицького сейму, член Державної ради Австрійської імперії, посол і віце-президент Австрійського райхсрату (1861–1864).

spyrydon_lytvynovych
spyrydon_lytvynovych

Миколай (Юрик) (1910 року в с. Коростін, Стрийського району, Львівської області – 1 жовтня 1984) - єпископ Російської православної церкви, митрополит Львівський і Тернопільський.

mykolaj
mykolaj

Музичка Андрій (1886, Доброводи —  8 вересня 1966, Семипалатинськ) — історик літератури, професор Одеського ІНО, дослідник нової української літератури. 29 червня 1929 р. брав участь як представник Одеси в організованих компартією «виборах» академіків до ВУАН. Незважаючи на все те, був репресований разом з іншими в середині 1930-х рр. Відбував заслання в Казахстані. Помер в Семипалатинську.

muzychka_andrij_vasylovych
muzychka_andrij_vasylovych

Цей день в історії Тернопілля:

1919 року - на зібранні командирів частин групи Січових Стрільців прийнято рішення про самодемобілізацію. Частини стрільців приєдналася до підрозділів Армії УНР під командуванням М. Омеляновича-Павленка і вирушили у Перший зимовий похід. Після війни керівні старшини Січових Стрільців створили і координували діяльність УВО-ОУН.

1952  року - помер професор, член президії Сільськогосподарської академії УСРР, уродженець Чортківщини Іван Миколайович Боднар. Заарештований радянськими каральними органами в грудні 1933 року та ув’язнений. Помер на спецпоселенні в с.Ушаковому Вагайського району Тюменської області (Росія).

1969 року - у м.Львові помер релігійний діяч, історик, дійсний член Наукового товариства Шевченка, уродженець Чортківщини Олександр-Станіслав Володиславович Шпитковський.

1995 року - у м.Краків (Польща) помер польський художник, представник колоризму, уродженець Теребовлянщини Чеслав Жепінський.

2013 року - у Тернопільському обласному академічному драматичному театрі відбулося відкриття Міжнародного джазового фестивалю «Jazz Bez 2013». У зв’язку з подіями, які відбуваються в Україні учасники та організатори тернопільського фестивалю висловили свою підтримку Євромайдану та забезпечили безкоштовний вхід усім активістам майдану. Також більшість музикантів фестивалю передадуть свої гонорари організаційному комітету Євромайдану.

2014 року – в Теребовлі на фасаді Теребовлянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 відкрили меморіальну дошку Вікторові Семчуку (автор Микола Шевчук).

6 грудня відзначається День Збройних Сил України. Це свято з'явилося завдяки відповідній постанові Верховної Ради, якою в 1993 році була відзначена річниця ухвалення закону «Про Збройні Сили України».

Зазвичай, у цей день всіх солдатів строкової та контрактної служби, а також офіцерський склад вітає президент країни та міністр оборони.

Формально українська армія була заснована в 1991 році — після розпаду Радянського Союзу. Протягом двох десятиліть велося постійне реформування армії країни, оскільки Збройні Сили України завжди прагнули до інтеграції в європейське демократичне співтовариство та військово-політичний блок НАТО.

На жаль, протягом всіх років незалежності в Україні Збройні Сили фінансувалися та розвивалися по залишковому принципу, а поправді кажучи, руйнувалися та розкрадалися. Таким чином, бездарним керівництвом держави ігнорувався споконвічний принцип «Хочеш жити в мирі - готуйся до війни». На початку 90-х років керівництво країни зі злочинною безвідповідальністю обміняло третє в світі ядерне озброєння на фейкові гарантії безпеки від перших світових держав, котрі, на жаль, не варті того паперу на якому вони були написані. За двадцять з лишком років одна з найбільших армій світу перетворилася на небоєздатну структуру потрібну тільки для красивого марширування на військових парадах перед першими особами країни один раз на рік. На момент розпаду Радянського Союзу в Україні базувалося одне з найбільших військових угрупувань в Європі та світі, воно поступалося лише американській, китайській та російській армії. Маючи унікальний військово-промисловий комплекс (ВПК), який спроможний переозброїти військо сучасними видами озброєння, керівництво держави не тільки не оновило матеріально-технічний склад, а й розпродало за кордон та розікрало те, що було створено за часи СРСР. Всі реформи в армії України були спрямовані на скорочення чисельності частин та обрізання бюджету.

den_zbroynyh_syl_ukrayiny_0
den_zbroynyh_syl_ukrayiny_0

6 грудня починаються різдвяні свята у християн. Цього дня відзначається католицький день святого Миколая — покровителя всіх дітей і мандрівників.

Традиції святкування дня святого Миколая сформувалися багато століть тому. Історики припускають, що святий Миколай жив на території нинішньої Туреччини десь в 3-4 століттях. Практично все своє життя він присвятив Богові. Оскільки Микола був єпископом у місті Мира, його прозвали Миколою з Мири. Герой цього свята перебував у гонінні й навіть був засуджений до тюремного ув'язнення. За ґратами він провів 8 років, але це не заважало йому продовжувати вести проповіді.

Про добрі справи святого Миколая складено чимало легенд, які передавалися у віках. Сьогодні католицький день святого Миколая вважається одним із найулюбленіших свят католиків. Оскільки Микола завжди допомагав дітям, особливо знедоленим, це свято дуже любить дітвора. Ще в 10 столітті в Кельнському соборі була заснована традиція роздавати солодощі під час святкування цього свята. Вона існує досі. Вважається, що Миколай приносить солодощі слухняним дітям, а неслухняні залишаються без подарунків.

katolyckyy_mykolay
katolyckyy_mykolay

А ще сьогодні – День незалежності Фінляндії.

Вперше свято відзначалося 6 грудня 1917 року - після того, як Фінським парламентом була схвалена Декларації незалежності.

elitefon-ru_30647
elitefon-ru_30647

У народі з 6 грудня дівчата починали гадати вже напередодні дня вшанування святої Катерини, а саме — ввечері 6 грудня. І робили це у такий спосіб: у чужому садку виламували гілочку вишні і ставили її у воду. Якщо до Різдва вона зацвітала, то вже у цьому році дівчина мала вийти заміж. Інколи ще клали під подушку гребінець і замовляли, щоб у сні суджений розчесав волосся, або ж ставили під ліжко миску з водою, чекаючи, що суджений уві сні переведе через міст. Різноманітних способів гадання є багато і, до речі, якраз вже і надходять дні, коли всі їх можна буде випробувати.

1354804609
1354804609

Іменини сьогодні святкують Григорії, Олександри, Митрофани, Макари.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео