Уродженці Тернопільщини плекають українську культуру і за океаном

47035027_311762759428403_6075206724518674432_n (1)

Українська діаспора за океаном робить усе можливе, аби якнайкраще презентувати нашу країну у світі. Починаючи з перших хвиль еміграції, наші земляки створюють у США різноманітні об’єднання та організації, які, зберігаючи міцний зв’язок із материзною, плекають національну культуру і традиції, розвивають науку та мистецтво.

Три роки тому нове українське товариство з’явилося у місті Сан-Антоніо штату Техас. Його зорганізувала уродженка Павлограда Дніпропетровської області Тетяна Харченко-МакГі. Прикметно, що активними членами товариства є наші земляки – тернополянка Ольга Шевчук, яка служить в американських повітряних силах, та Лілія Колстон-Басок. Остання родом із Ланівців. Свого часу закінчила філологічний факультет Тернопільського педагогічного університету. До США Лілія виїхала наприкінці 1990-х. 15 років тому заснувала у Сан-Антоніо мистецьку школу «Art Time Party», де навчає дітей творчої майстерності.

Кореспонденту газети «Сільський господар плюс» Лілія розповіла про те, що «Українське товариство в Сан Антоніо» – дуже активна спільнота, яка популяризує рідну культуру, звичай і традиції та знайомить з ними не лише Сполучені Штати Америки, а й увесь світ. Українці в діаспорі підтримують своїми пожертвами військових, які воюють на Сході країни. На початку грудня товариство запланувало майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки. Виручені кошти планують передати на потреби української армії. Українська громада Сан-Антоніо долучилася і до вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Центром дійства, що став черговим свідченням єдності та патріотизму українців за океаном, була міська бібліотека.

– Тут активісти товариства влаштували фотодокументальну виставку, де представили світлини, статті та спогади очевидців Голодомору, – розповідає співорганізатор заходу Лілія Колстон-Басок. – Сама ж поминальна акція розпочалася зі спільної молитви за упокій душ невинно убієнних, під час якої діти тримали у руках свічки та лампадки. Відтак учасники заходу переглянули кінострічку канадського виробництва про епічну історію кохання на тлі сталінського Голодомору «Гіркі жнива» та заслухали тематичний виступ про трагічні події 1932-1933 років. У пам’ять про безвинних жертв кожен присутній отримав по шматочку хліба. 

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

На фото українська діаспора в Сан-Антоніо під час вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Вибір читачів за тиждень

Відео