Орест Сарматський

Намісник Почаївської лаври нагадав Петру Порошенку, що той був іподияконом

Особистого втручання у події, які відбуваються навколо УПЦ та Почаївської Лаври, закликав Президента України Петра Порошенка у відкритому листі намісник лаври митрополит Володимир.

Про це повідомляється на сайті святої обителі.

- Після того, як не склалася Ваша зустріч з єпископатом УПЦ, наша українська святиня, Почаївська Свято-Успенська Лавра, почала переживати тиск зі сторони різних владних структур. Скажіть, будь ласка, хто їм дав таке завдання? В 50-х, 60-х роках минулого століття, братію Лаври виганяли з монастиря, садили у в’язниці, зневажали, звинувачували, наводили наклепи, конфісковували храми, майно та землю. Обзивали нас «націоналістами», тому що ми говорили українською мовою, а тепер ми «москалі», тому що православні і відстоюємо позицію нашої спасительної православної віри, - акцентує у відкритому листі до Глави держави митрополит Володимир.

Він також нагадав Президенту України таку обставину.

- У минулому Ви, шановний Петре Олексійовичу, були іподияконом нашої Церкви. Ваш батько неодноразово бував у нашій Свято-Успенській Почаївській Лаврі, де ми, наскільки це було можливо, приділяли йому увагу. Згадується наше з Вами приємне спілкування та міркування про вічні цінності, коли Ви з дружиною були на поклонінні святиням у нашій обителі. Ми запам’ятали та залишились приємно здивовані тим, коли Ви підкреслили, як Ви неодноразово бували в Єрусалимі, а також тим, що читаєте Євангеліє та Закон Божий. А тепер ми дивуємось і запитуємо: «Що трапилось, пане Президенте, що Ви так змінили своє ставлення до Української Православної Церкви, своїх земляків - Ваших виборців, та до нашої Почаївської Лаври? Чим образила вона Вас, Вашого батька чи Вашу родину? Якщо не склалася наша зустріч, тобто архієреїв з Вами, то нічого страшного. Якщо ми не можемо чогось досягти, видно немає на те волі Божої, і ми, як християни, повинні з цим змиритися і покластися на Промисел Божий у своїх молитвах, - каже настоятель Почаївської лаври й просить проявити «до святині любов і шану, тому  що вона багато пережила від чужих, а тепер прикро, що і від своїх» і просить «особистого втручання, щодо тих подій, які відбуваються навколо Української Православної Церкви, її вірних, Почаївської Лаври та її насельників, щоб припинився тиск з боку органів державної влади та запанували любов і взаєморозуміння.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео